Ingeborgs bageri är till salu

Livs krävde skadestånd på 650 000 kronor av Ingeborgs bageri efter bråket för ett år sedan. Men det blev inte något ärende i Arbetsdomstolen. Parterna har förlikats. Och nu är bageriet till salu.

26 april 2016 20:30

Sema och Ahmed Mehdi, syskonen som äger bageriet, vill sälja. De två kommer då att gå skilda vägar. Ahmed ska jobba vidare med sitt tryckeri XY Design Center och Sema vill studera.

Tvisten med Livsmedelsarbetarförbundet gick inte obemärkt förbi.

– Det var ganska jobbigt, och det höll på ganska länge, säger Sema.

Bråket ledde till en konflikt som så småningom förde ärendet till Arbetsdomstolen. Den här veckan skulle målet ha tagits upp.

Men parterna har alltså förlikats.

– Ja, det var ett bra tag sedan, säger Gerald Lindberg, andra ordförande i Livsmedelsarbetareförbundet. Flera månader sedan.

Bakgrunden till tvisten att Livsmedelsarbetareförbundet ville teckna kollektivavtal med bageriet som hade en anställd. Det vill de göra med alla företag inom verksamhetsområdet. Arbetsgivarna ansåg sig inte ha råd. Facket beslöt att visa att detta var allvar och försatte bolaget i blockad.

Det här ledde till upprörda känslor och intensiv debatt i medierna och på sociala medier. Den handlade bland annat om det stora facket mot det lilla företaget å ena sidan och om facklig solidaritet å den andra.

Företaget skrev så småningom på kollektivavtalet, men sade samtidigt upp den anställda på grund av arbetsbrist. Livsmedelsarbetarebundet hävdade föreningsrättskränkning och stämde alltså företaget inför Arbetsdomstolen. Livsmedelsarbetarförbundet stämde bolaget bakom bageriet, Kabes AB, och hävdade att företaget brutit mot föreningsrätten. Fackförbundet krävde skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd (LAS) samt skade­stånd med hänvisning till med­bestämmandelagen (MBL).

Redan från början var det dock ganska klart att ett skadestånd i 650 000-kronorsklassen knappast skulle komma att bli aktuellt.

Vad innebar då förlikningen?

– Det säger jag inte, säger Gerald Lindberg. Den typen av uppgörelser brukar bygga på att parterna inte säger någonting om innehållet och det gäller i det här fallet också.

Inte heller Sema berättar något om uppgörelsen.

Den handlade inte om några 650 000 kronor?

– Nej, säger hon, det gjorde den ju inte. Men mer kan jag inte säga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!