Lazhar Akrenzi är mycket upprörd. När Corren träffar honom och två andra besvikna hyresgäster på Nämndemansgården i Skäggetorp blossar heta känslorna upp. Hyresvärden har försummat området anser han. Utanför ett hus står en stor container med madrasser och kuddar i.
– Man blir ju helt frustrerad. Jag har bott i Skäggetorp i över 30 år och det har aldrig varit så här snuskigt. Sedan Victoria Park tog över har Skäggetorp blivit till en soptipp, säger Lazhar Akrenzi.
Malek Al Kaakati tittar bestört runt omkring sig. Han har bott i Nämndemansgården i tre år. Det första han märkte när han flyttade in var hur ovårdat och misskött det är. De senaste två åren har det förvärrats.
– Trappuppgångarna är smutsiga och luktar urin, portdörrarna är öppna dygnet runt så att obehöriga kan komma in och det ligger sopor överallt. Ibland finns det även bajs i trappuppgången! I två år har jag försökt få hyresvärden att åtgärda problemen men utan resultat. Jag har försökt resonera med dem om att de åtminstone kan fixa tvättstugan så att den blir duglig. Det är matrester i tvättbaljan, ruttet i tvättmaskinerna och alltid stopp i avloppet. Men det är som att tala till en vägg, säger han.
Youssef Mokni nickar instämmande.
– Det är så dåligt skick här att det känns otryggt att bo kvar.
Fastighetsbolaget Victoria Park äger stora delar av husen i Skäggetorp och i Ryd. Bolaget har specialiserat sig på att köpa hus i miljonprogramsområden i städer som växer. 2014 redovisade företaget en vinst efter skatt på 212 miljoner kronor för årets nio första månader. Det sticker i ögonen på Lazhar Akrenzi som tycker att hyresvärden missköter området och därefter går i vinst.
– Det här är inte Sverige, det är ett u-land! Var är Miljöinspektionen? Var är politikerna?, utbrister han.
Victora Parks områdeschef Eleonor Biberg blir förvånad över klagomålen.
– Jag känner inte igen den beskrivningen. Det är tråkigt att våra hyresgäster som sköter sig tycker så. Vi renoverar för fullt i området och just nu förhandlar vi om planerade tvättstugerenoveringar, totalt 18 stycken. Vi planerade att göra det i juni men på grund av förseningar blir det nog först till hösten.
Varför står stora containrar strax utanför fastigheten fulla med madrasser och annat skräp?
– De står där på grund av renoveringsarbetet. Vi kan inte kontrollera vad som kastas där. Men står de för nära en fastighet borde de flyttas på omedelbart. Jag ska kontakta vår entreprenör som sköter det, säger Eleonor Biberg.
Malek Al Kaakati vill förtydliga att hyresvärden inte kan göra allt och att alla hyresgäster också bär ett ansvar.
– En del problem är lätta att åtgärda. Vi kan öppna ett fönster när vi lagar mat så att matos inte sprider sig i huset. Vi kan också stänga portdörren efter oss och källsortera rätt och inte kasta sopor mellan buskar eller sopkorgar ute på gården. Men problemet är att många hyresgäster struntar i reglerna. Det är här som hyresvärden måste komma in i bilden och inte bara prata med de som missköter sig. De måste varna och kanske till och med säga upp hyresavtalet med dem.
Men att avhysa hyresgäster som missköter sig är inte lätt. Processen tar lång tid. Först måste hyresvärden ha bevis på felen, sedan varnas den hyresgäst som inte sköter sig. Om det inte ger resultat vänder hyresvärden sig till domstol.
– Vi har sagt upp ett par hyreskontrakt efter upprepade tillsägelser. Men vi måste alltid ge våra hyresgäster en chans till förbättring, säger Eleonor Biberg.