Hus skulle renoveras - rivs istället

För några år sedan beslutade Stångåstaden att renovera radhusen i Linghem, nu ska de istället rivas.

3 oktober 2014 15:49

Radhusen på Askebyvägen är byggda på 60-talet. Tvåvåningars hyresrätter med fyra rum och kök. Hyresgästerna trivs här och har bott länge. När det var dages för renovering upptäcktes fukt i grunden, ett halvår senare hade ventilationsförsöket misslyckats.

– När husen granskades visa de det sig att fönstren är bärande i husen, säger Ulf Gustafsson som är förvaltningschef på Stångåstaden, som äger husen.

Han har jobbat i företaget 27 år och aldrig tidigare upplevt att hus ska rivas av den anledningen. Men att bygga nytt blir möjligen något dyrare än vad en renovering skulle gå loss på. Men då innehåller de nya husen betydligt fler lägenheter, 36 mot nuvarande 15 stycken . I de nya husen blir det hälften treor och hälften tvåor.

De nuvarande husen rymmer 15 fyror på 100 kvadratmeter, i de nybyggda blir det 18 treor och 18 fyror. Husen kommer i moduler och där ges ingen möjlighet att påverka hur lägenhetsytorna disponeras. Husen byggs av ett arbetslag som tidigare byggt många exakt likadana hyreshus, erfarenheter som sparar tid och därmed pengar.

– Lite som Ikea-tänket. Den första stolen tar en timme, nästa en halv och sen går det på tio minuter, säger Ulf Gustafsson.

Vi besöker området där redan några familjer har flyttat ut. Här är väldigt lugnt trots att det är nära två ganska stora vägar. En promenad till stationen tar max tio minuter. Där ifrån går pendaln regelbundet både till Linköping och Norrköping. Vill man bo centralt i länet kan det knappast bli bättre än så här.

– Linghem är eftertraktat. Vi byggde nytt i Manstorp i Linghems uttkant, de lägenheterna gick åt fort, Ulf Gustafsson.

Hyresgäster som bott i de aktuella radhusen Askebyvägen 6 - 34 får förtur till de nya lägenheterna. Hyresgästerna informerade redan i våras om vad som eventuellt skulle hända. Så i augusti var det klart, då fick hyresgästerna personliga samtal med Stångåstaden.

– En hel del ville bo kvar som det är, det har trivts bra och vill helst stanna, säger Marie Lorentzon.

Men det är inget alternativ. Planen är inlämnad och om den inte överklagas kommer rivningen att starta på senvåren eller försommaren. De nya husen byggs 6-8 månader senare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bittan Svensson