"Hur ska det gå för ekorrarna nu?"

"Vårat ställe i våran skog" har brunnit ner. Barnen på Källans förskola i Malmslätt är jätteledsna. Både för sin egen skull och för ekorrarnas.

18 november 2015 10:27

– Ja, barnen oroade sig för ekorrarna när vi fick se att hela grillplatsen och vindskyddet var förstört, berättar Angelica Gidlöf som är förskollärare.

Ja, det är frågan: när det blir vinter och snö och kallt – hur ska det gå för ekorrarna då, när de inte kan gå in och värma sig i skyddet?

Gläntan i Malmslätt är en stor öppen plats dit barnen i förskolan Källan alltid har gått. Kommunen uppmärksammade detta, och när de skulle göra i ordning en grillplats och ett vindskydd på platsen tog de kontakt med förskolan.

– Vi fick vara med och planera platsen och säga hur vi ville ha det, berättar Angelica. De mätte till och med sitthöjden så att det skulle bli lagom för barnen. Det kändes som om det gjordes för oss. Vi var med.

En eller två gånger i veckan är förskolan på plats för att fika och leka. Ibland följer förskolans kokerska med, och så lagar de sin mat i Gläntan.

Men platsen besöks ofta även av andra, inte minst barnfamiljer, särskilt på helgerna när det grillas och leks mycket i Gläntan.

– När vi kom hit på förmiddagen och såg vad som hade hänt blev barnen alldeles tysta, berättar Angelica Gidlöf. "Jag känner mig lessen i hjärtat", sa ett barn.

– Om jag träffade dem skulle jag säga ajabaja, sa en annan.

Personalen på förskolan har tidigare noterat att sittstockarna runt eldstaden varit lite brunsvedda i kanterna.

– Vi tyckte att det var tråkigt att någon ville försöka förstöra, men vi sa också att det är tur att det är massivt trä, det är nog inte så lätt att elda. Så fel vi hade.

Barnen är besvikna, men personalen är också bedrövad.

– Det var verkligen vårt ställe, säger Angelica. Vem gör sånt här? Varför kan vi inte få ha lite lugn och ro i vår skog åtminstone?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!