Det hela började på Asklöfs kafé i Horn. Yngve Fäldt hade spelat bordtennis med vännerna Gösta "Gasse" Gustavsson och Harry Pettersson. Nu satt de och drack kaffe och pratade musik.
-- "Gasse", som spelade bas, berättade en dröm där han hade spelat med Frälsningsarmén och att det hade känts så härligt.
Då avslöjade Harry Pettersson att han hade spelat på riktigt med Frälsningsarmén i Linköping.
-- Då förstod vi att vi hade grunden för en musikkår. Och eftersom det var i Horn så skulle vi ju spela hornmusik, säger Yngve Fäldt.
De tre killarna var medlemmar i IOGT och Yngve fick i uppdrag att ta upp ärendet i styrelsen.
-- Beslutet blev att vi fick 250 kronor som lån för att köpa instrument.
De blivande musikerna svarade på en annons med texten "mera begagnad sextett". Det löste instrumentfrågan i ett nafs och IOGT:s musikkår hade bildats.
-- Vi betalade av lånet med fem kronor per gubbe och månad. Tillsammans med lotterier och basarer lyckades vi klara av lånet efter ett par år.
I mitten på 1940-talet ändrades namnet till Horns musikkår. Dels för att alla i kåren inte var medlemmar i IOGT, dels för att om möjligt få kommunalt stöd.
Men de folkvalda i dåvarande Horns kommunfullmäktige var försiktiga med plånboken.
-- Vi sökte 50 kronor i anslag, men ärendet blev bordlagt. Nästa gång det kom upp föreslogs ny bordläggning. Men då var det en av ledamöterna som tyckte att vi allt hade blåst tillräckligt för att få den där 50-lappen. Och så blev det.
Genom åren har musikkåren haft många driftiga musiker som gjort betydande insatser. Yngve Fäldt berättar om det ena namnet efter det andra. Men han vill inte gärna nämna någon före någon annan. Alla som har varit med har bidragit på sitt sätt. Kamratskapet har alltid fått råda och utan uppoffringar från medlemmarnas sida när det gäller tid och pengar hade det aldrig gått.
I början spelade Yngve Fäldt tenorbasun, men bytte senare till baryton. Eller eufonium som han hellre säger.
-- Det är grekiska och lär betyda vacker ton.
Tillsammans med kamraterna i musikkåren har han spridit vackra toner på hembygdsdagar, i kyrkor, vid valborgsmässoeldar och i samband med första majdemonstrationer.
-- Och varje år sedan 1935 har vi spelat från kyrktornet i Horn på Kristi himmelsfärdsdag.
Upplevelser som har betytt mycket.
-- Jag kan inte tänka mig mitt liv utan sång och musik. Det hade varit oerhört fattigt.
Vid jubileumskonserten i Godtemplargården i Horn på söndag medverkar solisterna Peter Bruun, congas, och Lars-Göran Wallin, trumpet. Dessutom får musikkåren förstärkning från Vimmerby musikkår.
Däremot sitter Yngve Fäldt inte med bland musikanterna. Med ålderns rätt slutade han för åtta år sedan i samband med nykterhetslogen Horns hopps 100-årsjubileum.
-- Det gick så väldigt bra den gången så jag tyckte det var lagom att sluta då.