Det vilar ett tungt ansvar på Jan Staafs axlar. Under de senaste åren är det han som har ansvarat för att ta reda på vem som mördade åttaårige Mohammed Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svenson den 19 oktober 2014.
Varför valde du att ställa upp på den här chatten, många poliser är ju annars förtegna om pågående utredningar?
– Vi har försökt att vara så öppna vi kunnat. Ju längre tiden går desto mindre har vi att förlora på att vara öppna. Det var bland annat därför vi för några år sedan gick ut med en fantombild på en tänkbar mördare.
Under den timme som chatten pågick fick Jan Staaf svara på ett stort antal frågor. Faktum är att det kom in så många frågor att förundersökningsledaren inte hann svara på alla.
– Att jag fick så många frågor visar att det här är ett fall som berör väldigt många människor i Linköping. Alla vill att vi ska klara upp det här.
Signaturen "Bert" var en av flera personer som undrade om Jan Staaf tror att fallet kommer att lösas. Svaret blev: "Jag kan aldrig lova någonting, men jag tror och hoppas av hela mitt hjärta att vi får en lösning på gåtan."
En av de vanligaste frågorna som förundersökningsledaren har fått, och som även kom upp under chatten, är varför inte polisen använder sig av det så kallade PKU-registret, en biobank där blodprover från alla som fötts i Sverige efter mitten av 1970-talet förvaras. PKU-registret blev känt för den breda allmänheten i samband med jakten på utrikesminister Anna Lindhs mördare. Jan Staaf svarade: "Det finns inget dna-register, men det finns bloddroppar från alla människor födda i Sverige från 1974 och framåt. Att göra om dess bloddroppar till dna-profiler skulle kosta någon miljard kronor."
Signaturen "Orolig" undrade om det finns anledning att känna oro med tanke på att dubbelmördaren inte är gripen. Förundersökningsledaren svarade: "Jag kan inte garantera att mördaren sitter inlåst på något hem för psykiskt sjuka eller om han är död. Vad jag däremot vet säkert är att han inte sitter i fängelse. Om han begått ett annat grovt brott så hade han topsats. Sammanfattningsvis med andra ord, ja han kan gå därute i samhället..."
Signaturen "Jokern" ville veta om polisen fortfarande kan lösa fallet om gärningsmännen är död eller har flyttat utomlands. Staaf svarade: "Ja, vi har under hela utredningen samarbetat med framför allt europeiska länder. De har snarlika dna-register som Sverige och vi har jämfört vårt spår i deras register. Vi har samarbetat med RMV (Rättsmedicinalverket) avseende döda killar i åldern 15-30 år. Vi går ibland vidare med vissa tips genom att prata med anhöriga till den avlidna killen. Detta arbete är självfallet känsligt."
Signaturen "Birdie80" undrade om polisen medvetet har valt att undanhålla information kring dubbelmordet. Förundersökningsledaren försäkrade dock att polisen försökt att vara öppen. En uppgift har man dock valt att inte gå ut med: "Vi har bara hållit inne med en uppgift och det är vilket håll som vi tror att gärningsmannen har flytt åt efter morden. Vi har valt att hemlighålla detta för att inte påverka kommande vittnen och tankar. Vi kan dessutom ha fel."