Efter sitt allra första jobb i livet känner Maria Kewenter både besvikelse och upprördhet.

– Jag jobbade sex dagar. Sedan påstod arbetsgivaren att mina arbetsdagar var en ”utbildning” och att jag därför inte ska få någon lön. Jag tycker att det var så dåligt att påstå detta, eftersom arbetsgivaren visade mig arbetsrutiner första dagen och sedan jobbade jag ensam och gjorde allt själv.

Enligt Maria Kewenter åkte arbetsgivaren med henne i glassbilen den första dagen och de stannade vid varje stopp för att hon skulle se hur det hela går till. Hon fick arbetsinstruktion, gick igenom gps och kassa. Sedan var det bara att sätta i gång och arbeta. Redan nästa dag körde hon ensam och gjorde hela jobbet, bland annat på orter som Valdemarsvik och Motala.

Artikelbild

| Efter sitt allra första jobb i livet känner Maria Kewenter besvikelse och upprördhet.

När Maria började hos Hemglass trodde hon att hennes schema skulle löpa fram tills hon själv började skolan i augusti. Efter några dagar på arbetsplatsen ville Maria ställa några frågor kring sitt kontrakt till arbetsgivaren. Då frågade hon samtidigt om hon kunde få gå på sin tvillingbrors skolavslutning, han skulle ta studenten och det var en stor dag för hela familjen. Men det var inte så arbetsgivaren hade tänkt sig och hon fick sluta på företaget.

– Jag skulle jobba alla veckor hela sommaren och jag fick inte gå på min brors skolavslutning eftersom det inte fanns någon som kunde hoppa in stället för mig. Jag trodde att jag kunde jobba tills skolan började, men arbetsgivaren ville avsluta visstidsanställningen eftersom jag inte kunde jobba hela augusti ut. Jag fick sparken och mina arbetsdagar räknade man som en utbildning. Därför ville arbetsgivaren inte ge mig en ersättning.

Läste du ditt kontrakt noggrant ?

– Jag känner inte att jag fick en riktig förklaring i början och jag hade ingen erfarenhet av arbetslivet. Sedan såg jag att det står i kontraktet att utbildningen pågår i tio dagar. Det är bara den första arbetsdagen som jag ser som en utbildningsdag, de övriga körde jag glassbil och sålde glass.

Nu försöker Maria Kewenter få hjälp för att få de pengar som hon tycker att hon tjänat in på att arbeta för Hemglass och har vänt sig till Handels.

– Det är svårt eftersom jag inte är med i facket. Jag känner mig lurad och vill varna andra unga människor som ska börja på sitt första jobb. Red ut allt från början och lita inte på att arbetsgivaren ska förklara allting.