Hjälten får pris för sin insats

Med brandsläckare och kranbil räddade Nicklas Jansson livet på en lastbilschaufför. Under måndagen fick Nicklas pris för sin hjälteinsats.

29 augusti 2016 20:00

Det var en torsdagskväll i juli. Nicklas Jansson var på väg hem till Linköping med sin kranbil när han plötsligt blev vittne till en otäck olycka på E4 nära Stavsjö.

En lastbil körde in i ett husvagnsekipage, varpå lastbilssläpet lossnade och rasade ner mellan två broar. Den illa tilltygade lastbilshytten blev hängande på kanten.

Nicklas använde sin kranbil för att säkra lastbilen så att inte den också rasade ner. Då började lastbilshytten att brinna – men Nicklas hämtade sina brandsläckare och lyckades släcka.

Hytten var så illa tilltygad att Nicklas först hade svårt att tro att chauffören hade överlevt. Men det hade han. Räddningstjänsten tvingades kapa hans ena ben på plats och på sjukhuset amputerades det andra.

– Jag besökte honom på sjukhuset i fredags och han var vid väldigt gott mod, trots att han mist sina ben. Det var riktigt härligt att se. Han är på rehab och på väg tillbaka. Han var väldigt tacksam över vad jag gjorde den där kvällen, berättar Nicklas.

Nicklas har även träffat familjen med husvagnen.

– Kvinnan i familjen fick några frakturer i ryggen, men kommer att bli återställd. Och de andra hade bara lindriga skador.

Nicklas har tänkt mycket på olyckan under månaden som gått.

– Jag känner verkligen att både jag och räddningstjänsten gjorde allt så bra som det bara gick. Och det är många som hyllat mig, det är riktigt rörande.

En sådan hyllning fick Nicklas ta emot i dag när Rolf Forssell på Brandskyddsföreningen i Södermanland gav honom ett stipendium på 5 000 kronor.

– Nicklas Jansson gjorde flera saker som var extraordinära, säger Rolf Forssell.

Läs mer: Den skadade lastbilschauffören berättar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin