Hinner jag en öl innan tåget går?

Hinner jag ta en öl innan tåget går? Gästerna på Linköpingspuben De Klomp behöver inte fundera längre. Svaret finns på väggen.

28 april 2016 18:30

David Björkevik har varit stammis på De Klomp sedan puben öppnade 2008. De senaste åren har han bott i Norrköping och pendlat med tåget från Linköpings centralstation ett par stenkast från puben.

– Det hände att jag satt kvar för länge och missade tåget. Och ibland gick jag för tidigt till ett tåg som var försenat, berättar han.

David insåg att han inte var ensam om problemet och bestämde sig för att åtgärda det. Nu finns resultatet på väggen ovanför bardisken: en dataskärm med tågavgångar, inklusive spår och eventuella förseningar. Och så längst till höger symboler som visar om det är dags att gå/springa till tåget – eller om det finns tid till en liten eller stor öl. Alternativt att man ändå kommer att missa tåget och lika gärna kan sitta kvar.

– För mig som mjukvaruutvecklare var det ganska enkelt att fixa. Jag gjorde prototypen på en kväll. Trafikverket kör med öppna data så det var bara att koppla upp sig mot dem, säger David.

Men ska man egentligen uppmuntra till alkoholkonsumtion?

– Det gör jag inte. Det finns massor av alkoholfria drycker här.

Vi som brukar ta bussen hem från puben, då? Kan du inte fixa en tavla med busstider också?

– Jo, det är faktiskt många som har frågat efter det. Östgötatrafiken har också öppna data, så jag får väl ta och fixa en tavla som visar avgångarna från hållplatsen här utanför.

Det här kanske är en affärsidé som du kan sälja till andra krogar?

– Ja, kanske det. Vi får väl se om jag får frågan. Jag ser i alla fall på Facebookkommentarerna att skylten på Klompen blivit väldigt populär.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!