Het debatt om bageriblockaden

Kommunistfasoner! Lönedumpning! På Correns facebooksida diskuteras bageriblockaden livligt. Åsikterna går isär.

23 mars 2015 16:40

"Viktig kamp mot maffiafacket. Alla bör stöjda bageriet" , "Helt rätt, alla borde ha kollektivavtal". Så skriver några av dem som kommenterat Correns artiklar om blockaden.

Ingeborgs bageri i Linköping försattes i blockad klockan sju på måndagsmorgonen. Facket, livsmedelsarbetareförbundet, förklarar blockaden med att bageriet vägrar teckna kollektivavtal som garanterar rätt lön, försäkringar och pensionsinbetalningar. Förbundet har en medlem på bageriet som uppges förlora flera tusen kronor i månaden på att inte omfattas av ett kollektivavtal.

– Det är inte rimligt, varken för vår medlem eller för andra bagerier runtom som betalar avtalsenliga löner. De utsätts ju för osund konkurrens, säger fackombudsmannen Lena Persson.

Ägaren till bageriet, Ahmed Mehdi, är kritisk till blockaden.

-Om jag skriver kollektivavtal måste jag höja lönen och då måste jag höja priserna. Då har kunderna inte råd att betala. Det blir konkurs och jobben försvinner. Det förlorar alla på, säger han.

Men det resonemanget köper inte alla:

"Om ett företag inte har råd att betala samma lön som sina konkurrenter, finns det väl inget existensberättigande för det företaget" skriver Calle.

Andra har förståelse för ägaren:

"Alla ni som uttrycker att den anställda skall ha en avtalsenlig lön. Hur många av er har eller driver eget företag?" undrar Fredrik.

"Lönedumpningar ha vi ändå, så där gör nog facket ingen nytta" anser Tomas medan Henes menar att "det är väl upp till var och en om han/hon ska ta jobbet som erbjuds för den lönen"

Vad tycker du? Kasta dig in i diskussionen på Correns facebooksida.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!