Helikoptrar till Adenviken

Helikopterflottiljen kommer på nytt att sända personal och helikoptrar till Adenviken utanför Somalias kust. Totalt deltar 35 personer från flottiljen.

9 januari 2015 15:38

Det blir tredje gången som personal från helikopterflottiljen deltar i den pågående insatsen mot piratverksamhet utanför Afrikas östkust. Denna gång kommer den svenska helikopterpersonalen att ha sin bas ombord på det nederländska amfibiefartyget HNLMS Johan de Witt.

– Helikopterflottiljen medverkar med två helikopter 15. De kommer att användas främst för spaningsuppdrag, säger Lasse Jansson, informationschef vid helikopterflottiljen.

Det är framför allt personal från Ronneby som kommer att följa med det nederländska fartyget när det sätter kurs mot Afrika i slutet av januari.

– Men även personal från Malmen deltar i operationen, säger Lasse Jansson.

Förutom med helikoptrar bidrar Sverige med ett styrkehögkvarter samt med stridsbåtar som även de grupperas på det nederländska amfibiefartyget. Totalt kommer cirka 70 svenskar att delta i insatsen som beräknas pågå under ett halvår. Uppgiften består i första hand av eskortera humanitära matleveranser till det somaliska fastlandet. Fartyget ska även genom sin närvaro ha en avskräckande effekt på pirater.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!