Någon liknande protest har förmodligen aldrig inträffat i Linköping.
– Under mina över 20 år som politiker har jag i alla fall aldrig varit med om det. Men någonstans måste man sätta en gräns, säger Christian Gustavsson (M), en av dem som tågade ut från mötet.
I sak handlar protesten om fördelningen av mark till byggherrar i Vallastaden och Djurgården. Men konflikten går djupare än så.
– Det handlar om ett arbetssätt där allt mer sker bakom stängda dörrar. Det gäller inte bara i samhällsbyggnadsnämnden utan på flera håll, säger Gustavsson.
Oppositionen protesterar mot att det företag som köper fastigheter av Stångåstaden också får köpa mark och bygga 375 lägenheter i Vallastaden och Djurgården. Protesterna gäller också att Stångåstaden får bygga 200 lägenheter i Djurgården utan att behöva konkurrera med andra företag, så kallad direkttilldelning.
– Det är bara några månader sedan som vi satt i fullmäktige och beslutade om en marktilldelningspolicy, i full enighet. Där står det att vi inte ska ha direkttilldelningar av mark, förutom i undantagsfall. Nu är vi inne på 575 lägenheter i direkttilldelningar – det anser då inte jag vara undantagsfall, säger Muharrem Demirok (C), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Oppositionen inledde onsdagens möte i samhällsbyggnadsnämnden med att kräva att ärendet med marktilldelning skulle tas bort från dagordningen. När så inte skedde reste sig samtliga åtta oppositionspolitiker och lämnade mötet.
Att tåga ut från mötet – är det rätt sätt att protestera? Är det inte bättre att sitta kvar och ta debatten?
– Vi har länge försökt framföra den här kritiken. På förra mötet satt vi kvar och reserverade oss mot att den som köper lägenheter av Stångåstaden ska tilldelas kommunal mark. Nu går majoriteten vidare och slänger dessutom helt utan förvarning in en direkttilldelning till Stångåstaden på 200 lägenheter. Det är en sådan nonchalans och brist på lyhördhet att vi inte har något alternativ – vi måste markera på ett väldigt tydligt sätt.
Det är inte bara affärerna som sådana som oppositionen vänder sig mot, utan också bristen på beslutsunderlag.
– Vi måste veta på vilka premisser vi tilldelar mark. Det står bara att "Stångåstaden tilldelas 200 lägenheter", inget mer. Ingen i nämnden kan genomföra sitt arbete rättssäkert om man inte har underlag för det beslut man ska fatta. Det är inte bara regelvidrigt, det är lagvidrigt, säger Demirok.
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) försvarade planerna på marktilldelning på en presskonferens före det stormiga mötet:
– Det här är enda gången under mandatperioden som vi direktanvisar mark, men vi tycker att det är motiverat. Vi ser det som ett smart sätt att säkerställa att byggandet på Djurgården kommer igång.
Är det inte många som vill bygga på Djurgården ändå?
– På sikt, ja. Men vi vill vara säkra på att det kommer igång även om det skulle bli lågkonjunktur. Det är en sak att lova att bygga när man är med i en markanvisningstävling i högkonjunktur, en annan sak att verkligen genomföra det, säger Aguirre.
Elias Aguirre påpekar att planerna på Djurgården lades på is vid finanskrisen för några år sedan.
– Av alliansen ärvde vi bostadsbrist och ett projekt som gått i stå. Att de nu väljer att sätta sig på läktaren i stället för att komma med egna förslag är beklagligt. Vi tycker inte att man ska backa för att använda kommunala Stångåstaden som instrument för att upprätthålla en hög takt på bostadsbyggandet i Linköping.
Sammanlagt ska det byggas runt 8 000 bostäder på Djurgården, varav detaljplanearbete pågår för de första 2 000. De allra första husen kommer att ligga i anslutning till Djurgårdens centrum, där bland annat City-Gross och Systembolaget ligger. Första byggstart beräknas till 2019.
Artikeln kommer att uppdateras.