Det handlar om fältet vid Haningeleden, mellan Söderleden och Bergadammen. Bonava, Botrygg, Mannersons, Kärnhem, SHH och Slättö har jobbat fram förslaget i samarbete med kommunen.
Förslaget innehåller 4–6 våningar höga kvarter längs med Haningeleden samt ett antal punkthus på 4–9 våningar. Dessutom planeras ett 30-tal radhus, p-hus, skola och förskola.
Genom området finns ett gångstråk inritat och längs Bergadammen en gång- och cykelväg som också ska gå under Haningeleden ut på Tinnerö.
– Tanken är att man med cykel smidigt ska komma både till centrum och ut i naturen, säger Anders Rosell på Bonava.
Drygt hälften av bostäderna planeras som hyresrätter och meningen är att det statliga investeringsstödet ska användas. För att få bidraget från staten måste byggherrarna bygga energisnålt, lämna var åttonde lägenhet till kommunen och framför allt hålla hyrorna nere.
Maxhyran när man bygger med investeringsstöd är 1 450 per kvadratmeter och år. Det motsvarar drygt 9 000 kronor i månadshyra för en trea på 75 kvadratmeter. Inte så billigt, kan tyckas, men i alla fall lägre än i annan nyproduktion. Stångåstadens hyror på Eddan landar till exempel på 1 990 kronor per kvadratmeter och år.
Hur ska ni få ner byggkostnaderna?
– Bland annat genom att fortsätta samarbeta under byggtiden. Vi skulle till exempel kunna dela på byggkranar och annat, säger Anders Rosell.
Varför är det så dyrt att bygga i Sverige?
– En orsak är sättet vi bygger på. I Sverige byggs det bara åtta timmar om dagen. Säg att ett byggprojekt kostar 200 miljoner kronor. Det finns inte många produktionsföretag med den omsättningen som inte jobbar skift, säger Anders Rosell.
– För att få ner kostnaderna måste vi bygga mer yteffektivt och handla direkt från tillverkarna, utan onödiga mellanhänder, inflikar Jan Jonsson på Botrygg.
Bland åhörarna, när planerna offentliggjordes, fanns oroliga röster om bland annat ökad trafik i området.
Camilla Armerö, gruppledare för Råd & Stöd i Berga, lyfte frågan om skolorna i området. I dag är det kraftigt segregerat, menade hon, med nästan bara elever med invandrarbakgrund på Bäckskolan och nästan tvärtom på Lillgårdsskolan.
– Jag hoppas att kommunen tänker till när man nu vill bygga ännu en liten skola, så att man inte bygger in segregation igen. Kanske vore det bättre att i stället satsa på Bäckskolan, som i dag har många tomma platser.