Här ska byggas 700 centrala bostäder

Planerna för Ebbepark har vuxit till 700 bostäder och 75 000 kvadratmeter företagslokaler. Det innebär bland annat att vårdcentralen och Valla djursjukhus rivs.

Utsikt. Från kontoret kan Johan Kristiansson och Eva Ankarberg se Ebbepark växa fram. "Jag blir lycklig när jag ser dem gräva", säger Kristiansson.

Utsikt. Från kontoret kan Johan Kristiansson och Eva Ankarberg se Ebbepark växa fram. "Jag blir lycklig när jag ser dem gräva", säger Kristiansson.

Foto: Åke Alvin

Linköping2017-10-18 15:30

Sommaren 2011 var Johan Kristiansson nyanställd som vd för det kommunala bolaget Sankt Kors. Bolaget hade då sitt kontor i Walhlbecks gamla kontorsbyggnad och när Kristiansson gick omkring i området slogs han av hur dåligt utnyttjat det var.

– Det var många envåningshus som passerat bäst-före-datum, med dålig energiprestanda. Mängder av p-platser stod outnyttjade. Jag tänkte att det borde gå att göra något bättre av åtta hektar mark med ett så centralt läge, berättar han.

Redan i augusti samma år hölls det första mötet och planerna började växa fram. Det som en gång var Wahlbecks repslageri, sedan mattfabrik och så småningom företagspark skulle förvandlas till ett blandat område, med både företag och kontor. Namnet Ebbepark myntades, efter Ebbe Wahlbeck, fabrikören som gjorde sig känd för att kombinera affärsmannaskap med ett stort socialt engagemang.

Det officiella, första spadtaget tas vid ett Öppet hus på torsdagen, men grävmaskinerna har varit på plats sedan i augusti. I ena änden av området pågår rivning, längs Westmansgatan grävs det för ett p-garage.

– Sammanlagt blir det fyra sådana underjordiska parkeringar med 800 platser. Alla bilar i området ska ner under mark för att kunna skapa mysiga miljöer ovan jord, säger Johan Kristiansson.

Sankt Kors och Stångåstaden lägger tillsammans runt fem miljarder kronor på Ebbepark. För de pengarna ska företagsytorna ökas från 30 000 till 75 000 kvadratmeter och 700 bostäder ska byggas. Det är åtminstone 100 fler än vad som ursprungligen var tänkt.

– Från början hade vi tänkt bevara husen i områdets sydvästra del, där bland annat vårdcentralen och Evidensia Valla djursjukhus ligger. Men vi har kommit fram till att det är bättre att riva och bygga nytt även där. Då får vi också plats med ett par hundra bostäder till, säger Kristiansson.

De rivningarna och byggena ligger sist i planeringen och beräknas vara klara runt 2025. Djursjukhuset, vårdcentralen och övriga företag som ligger där i dag, får då nya lokaler.

Först ut att byggas är fem kontorshus och en idrottshall ovanpå garaget längs Westmansgatan. De första bostäderna börjar byggas efter årsskiftet med inflyttning 2020 eller 2021. Stångåstaden uppför i den etappen 300 lägenheter, varav hälften för ovanlighetens skull är bostadsrätter.

Fyra hus från Wahlbecks tid undgår rivning: kontorsbyggnaden från 1917, panncentralen från 1937, marketenteriet från 1941 och den stora fabrikslokalen från 1967 där bland andra Sankt kors nu sitter.

– De byggnaderna ger en bra identitet åt området. Arkitekturen på nya byggnader kommer också att knyta an till Wahlbecks gamla fabrikslokaler. En del fasader och gatumark har fått mönster från mattor som tillverkades här, berättar Kristiansson.

Wahlbecks ska bli ett nyskapande område. Ledorden är modig, omtänksam och smart – på engelska, klatschigt nog, dare, care och share. Kristiansson poängterar att det inte bara är tomma ord.

– I Ebbepark vill vi släppa fram nya, modiga idéer. Det ska vara en testmiljö för företag som vill prova nya saker. White arkitekter skissar till exempel på en inglasad innergård.

Resurser ska användas smartare genom delning. Överskottsvärme från kontor ska lagras i berg för att sedan värma upp bostäder. En del kontorslokaler ska kunna användas som samlingslokaler för boende på helgerna. Parkeringsplatserna ska räcka till alla, även till allmänheten, men ingen har sin egen ruta.

– Egna p-platser står ofta outnyttjade. Företagen parkerar på dagarna och de boende på nätterna. Med ett smart system går det att optimera användningen, säger Johan Kristiansson.

Genom att blanda företag, restauranger, caféer och bostäder är tanken att Ebbepark ska leva dygnet runt.

– Det ska bli ett område för alla Linköpingsbor, ett område man vill åka till. Fram till år 2000 var det ett staket runt området och på något sätt finns det där staketet kvar mentalt hos Linköpingsborna. Nu vill vi öppna upp det. säger Eva Ankarberg som är kommunikationsansvarig för Ebbepark.

På torsdagen 19 oktober hålls ett Öppet hus på Westmansgatan 37. Kl 15–17 är det främst tänkt för företag, kl 17–20 för allmänheten. Planerna för Ebbepark presenteras då, samtidigt som företag i området visar upp sig. Gunnar Elfström håller historiska föredrag 17.30, 18.30 och 19.30. Vid flera tillfällen tas också ett symboliskt, virtuellt spadtag – vad det innebär vill inte Eva Ankarberg avslöja.

– Men vi kommer att behöva allmänhetens hjälp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om