Här planeras gigantisk utbyggnad

På onsdagen väntas beslut i samhällsbyggnadsnämnden om Ikanohusets framtid. Fastighetsägaren vill bygga ett dubbelt så stort handelscentrum.

Ikea-koncernen Ikano-huset och den fastighet som Coop finns i. Nu vill de bygga rejält.

Ikea-koncernen Ikano-huset och den fastighet som Coop finns i. Nu vill de bygga rejält.

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2015-10-20 06:45

I april förra året slängde fastighetsägaren fram en första trevare. Ikano Retail Centres AB som är en del av familjen Kamprads koncern ansökte då om en så kallad planprövning. Då var byggplanerna ganska diffusa, men det framgick att det handlade om Ikanohuset, det hus där Coop finns och den byggnad där Skopunkten och Toys "r" us ligger.

Samhällsbyggnadsnämnden godkände ansökan om planprövning, men konstaterade att effekterna på Linköpings handel behövde utredas.

Nu är byggplanerna något tydligare. Ikea ska få helt nya lokaler, de ska öka från 18 000 kvadratmeter till 30 000 kvadratmeter. Utöver detta ska all övrig shopping mer än fördubblas.

Nu finns 33 500 kvadratmeter butiksyta och när allt är klart ska den vara 70 000 kvadratmeter.

Lager flyttas

För Ikeas del innebär det bland annat att deras hämtlager, som nu ligger ett par kvarter från varuhuset, kan flyttas in i Ikea.

Coop, som har lagt ner sin byggvaruavdelning, vill ha mindre yta och i byggplanerna ingår att den byggnad som de nu har rivs och ersätts med en mindre. När allt är klart, någon gång i början av 20-talet, ska Coop ha större yta för dagligvaror.

Kommunens krav – utredningen av denna gigantiska utbyggnad – har uppfyllts. Konsultfirman WSP har analyserat siffror och kommit fram till att även med en fördubbling av butiksytan så kommer det sannolikt att vara för lite.

WSP gör en historisk tillbakablick. Runt 1975 var boende och uppvärmning den tyngsta biten i en hushållsekonomi. Numera är det annorlunda – delvis för att folk amorterar mindre på sina lån. Boende och värme tar allt mindre och de pengar som hushållen då får över läggs på konsumtion.

Cityhandeln förlorar

En tredjedel av de svenska hushållens samlade inkomster – 565 miljarder kronor – shoppas upp.

Med den bakgrunden konstaterar WSP att den utbyggnad som väntar på Tornby med största sannolikhet endast kommer att motsvara 55 procent av behovet av butikslokaler fram till år 2030.

Då har de dessutom räknat med att e-handeln fortsätter att öka. WSP tror att den ökade e-handeln först på sikt – kanske efter år 2035 – kan göra att det byggs färre köpcentrum. Runt det årtalet spår WSP att e-handeln, med möbler och annat som går under benämningen "sällanköpsvaror", står för 25 procent av omsättningen.

En av orsakerna till detta är det som kallas shoppingturism, där turister ser shoppingcentrumet som ett besöksmål. Dessa turister nöjer sig inte med e-handel.

Men den stora frågan för samhällsbyggnadsnämnden i Linköping är kanske mer hur det går för handeln i stadskärnan och vad som händer med trafiken på Tornby. Den första frågan ger WSP ett klart och tydligt svar på. Handeln i centrum kommer att förlora mellan 10 och 15 procent i omsättning, men tack vare en ökande folkmängd och ökad handel kommer de att återhämta sig på bara några år.

Trafikförändringar

WSP ser inte heller att planerna på att låta Linköpings centrum växa över Stångån behöver ändras av att Ikanohuset växer. Enligt konsultrapporten kommer det att finnas utrymme även för handeln i stadskärnan att växa.

När det gäller trafiken däremot krävs ordentliga utbyggnader, bland annat skissas på en ny avfart från Bergsvägen för att det inte ska bli kaos.

Tjänstemännens förslag till beslut, som politikerna tar ställning till på onsdag, är att släppa fram byggplanerna och pröva dem i en ny detaljplan. Idéerna stämmer med kommunens handelspolicy och de leder inte till oacceptabla konsekvenser för handeln i innerstaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!