Här kan det bli ett villaområde

Dansbanan är borta och rälsbussen har slutat gå. Men nu kan det bli ett villaområde i Vimarka, mellan Vårdsberg och Linghem.

10 april 2018 07:00

Vimarka fritidshusområde byggdes på 1940-talet. Två syskon hade ärvt mark och de lät jobbarkompisar, lumparkompisar och andra vänner hyra varsin markplätt att bygga sommarstuga på. Sammanlagt blev det 20 små hus.

I ett dem bor i dag Gudrun och Stefan Wenegård. Gudruns mormor och morfar tillhörde de ursprungliga nybyggarna.

– De hade ingen bil, så de cyklade ut från stan med plankor och byggde huset, bit för bit. Mycket var rivningsvirke. Vi har fönster från de gamla lägerhyddorna i Malmslätt, och garderoberna är gamla maskinlådor från Saab som ställts på högkant, berättar Gudrun.

Gudrun var bara 14 dagar gammal när hon var i stugan första gången. Nu har hon och Stefan byggt till den rejält och bor här permanent sedan några år tillbaka. Men marken ägs av Vimarka Fritidshusförening, som bildades på 1960-talet.

– Det betyder att huset står på ofri grund. Då går det inte att få huslån, så när vi skulle bygga ut fick vi ta ett vanligt privatlån på 6,2 procent, berättar Stefan.

Allt fler medlemmar vill bo i Vimarka permanent. Därför har föreningen nu ansökt om en detaljplan, där 22–24 tomter ska styckas av. De 2–4 extratomterna ska bekosta detaljplanen, som beräknas kosta en halv miljon kronor.

– Tanken är att den som vill ska kunna bygga ett permanent hus, och den som vill ha kvar sommarstugan ska kunna det, säger Stefan.

Samhällsbyggnadsnämnden konstaterar att föreningens önskan är i linje med översiktsplanen. Det pågår ett arbete med områdesbestämmelser och föreningens idé stämmer även med dessa. Dessutom är det redan planerat att kommunalt vatten och avlopp ska byggas ut till området. Därför startas nu arbetet med en detaljplan, som kan bli färdig 2020.

När de 20 vännerna byggde på 1940-talet låg det en dansbana här, Enelunda. Rälsbussen mot Ringstorp och Kimstad stannade strax nedanför. Nu finns i stället Vårdsbergs golfbana en lång drive bort.

Men för Gudrun och Stefan var det annat som lockade dem att bli åretruntboende. Bara tio minuter från staden bor de i en lantlig idyll. Gudrun berättar om fasanfamiljen med en tupp och fyra hönor. Och om älgar, rådjur, harar, hermeliner och rävar. En gång såg de till och med en varg utanför husknuten.

– Det är så mysigt här på vintern. Tänk dig när det är kolsvart och massor med snö. Så kommer fullmånen upp ...

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin

Ämnen du kan följa