"Här finns ingen vinnare"

I går morse åt kommunalrådet Muharrem Demirok (C) bröd från Ingeborgs bageri till frukost. Till fikat köpte han kakor där. ”Nu måste jag agera”, säger han. ”I den här historien finns inga vinnare”.

22 april 2015 00:00

Livsmedelsarbetareförbundets agerande får orimliga konsekvenser, menar han.

Richard Bremer (S) menar å andra sidan att Livs agerar som det måste göra.

– Facket har sitt främsta och egentligen enda ansvar mot medlemmarna, säger han. Dess uppgift är att följa sina stadgar och driva den här frågan.

Den ena av bageriets båda ägare, Sema Mehdi, berättar att hon just fått stämningshandlingarna från Arbetsdomstolen.

– Det är mycket tråkigt att facket anser att vi har sagt upp vår anställda för att hon är medlem, säger hon. Vi har ju talat om redan tidigare att vi redan i december bestämde att vi skulle satsa ett halvår: om inte bageriet gick bättre inom den tiden, måste vi säga upp henne.

– Och där var vi, precis när allt det här började.

Muharrem Demirok har valt att hålla sig utanför diskussionen om vem som har rätt i konflikten mellan Ingeborgs bageri och Livs. Flera politiker gav sig direkt in i debatten, men Demirok menar att arbetsmarknadstvister ska lösas mellan parterna. Det är så den svenska modellen ser ut.

– Men nu tycker jag att fackets agerande har tappat alla proportioner, säger han.

Att Livs stämmer bageriets ägare, Kabes AB, på 650 000 kronor är helt orimligt, menar han.

– Det räcker inte att få rätt – nu måste man också knäcka den andra. Den som inte kröker rygg inför överheten ska knäckas, det är läskigt att se.

För länge sedan var det facket som slogs mot överheten, då främst borgarklass och adel.

Du menar att det här är facket som är överheten?

– Jag är en stark vän av fackföreningsrörelsen, säger Muharrem Demirok, i de flesta fall har enskilda människor jättestor glädje av att vara med i facket.

– Det är inte ok att betala folk för lite lön eller undanhålla pensionsinbetalningar eller vad det nu kan handla om, sådant är facket till för att motarbeta. Men det facket gör NU, i det här fallet, är något helt annat. Här finns inga vinnare.

Richard Bremer tar inte ställning till om summan på 650 000 kronor är rimlig eller ej, men han tycker att konflikten har fått betydligt större intensitet än den hade behövt få.

– Alltihop hade kunnat undvikas om arbetsgivaren hade fått bra råd och stöd, säger han. Enklast är det om arbetsgivaren organiserar sig i ett arbetsgivarförbund, då får han både stöd, utbildning och förhandlingshjälp.

Ingeborgs ägare är småföretagare, menar Muharrem Demirok, och de kommer aldrig att kunna betala en summa som den som Livs kräver.

– Kanske vinner de i Arbetsdomstolen, det vet vi ju inte än, säger Muharrem Demirok. Men jag är förvånad över att den här företagaren orkar, han som kör taxi och har en reklambyrå vid sidan om för att klara sig. Att dessutom ha det här hotet över sig är fruktansvärt.

Fackets agerande urholkar den svenska modellen, menar han, och då leder en konflikt som den här till att alla förlorar.

– Vem skulle vilja vara med i en fackförening som inte företräder sina medlemmar? invänder Richard Bremer. Facket får inte svika sin medlem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!