Här byggs cykelbana i världsklass

Nu bygger Linköpings mountainbikeklubb för fullt nedanför gamla skidbacken vid Vidingsjö motionscentrum. Till hösten invigs Mera Lera MTB:s nya pumptrackbana. "Den är i världsklass", säger byggledaren Tommy Johansson.

27 juli 2018 21:00

Engagemanget i mountainbikeklubben är stort. I veckan har över tio medlemmar offrat sin semester för att hjälpa Tommy Johansson på Svenska cykelbanor att bygga den nya pumptrackbanan.

– När de hjälper till kan jag ha en gubbe mindre och har råd med mer material, säger Tommy Johansson som är före detta tränare vid olika cykelgymnasium.

– Många har kommit hit för att jobba med banan, och särskilt Jonas Bjenning har lagt många timmar. Han är en jäkla plikttrogen pojke som jag hade i skolan för flera år sedan, säger han.

– Vi började i måndags och det har gått jättebra. Men det är varmt, säger Jonas Bjenning som likt de andra klubbmedlemmarna är nöjd med platsen för banan.

– Det här är de få höjdmeterna vi har i stan så det är kul att kunna använda dem, säger han.

Det var för 18 månader sedan som mountainbikeklubben började arbeta mot kommunen för att få en yta till pumptrackbanan.

– Jag var här en kväll i höstmörkret och såg platsen vid gamla slalombacken och sa att "här ska pumptracken vara" men de sa "den får vi aldrig" men så blev det tillslut, säger Tommy Johansson.

Banan kostar sammanlagt 400 000 kronor och finansieras till hälften av Mera Lera och till hälften genom föreningsstöd.

Läs mer: Attack mot cyklister – stålvajer uppspänd på stigen

På en pumptrackbana driver man cykeln framåt genom en pumpande rörelse istället för att trampa, förklarar David Johansson från Mera Lera. Men banan byggs inte för erfarna, utan passar allt från små barn på springcykel till elitcyklister på BMX och mountainbike.

– Det är en multibana som vem som helst kan ha kul på. Banan går inte bara runt, utan jag har byggt in en del grejer, så att man kan hoppa från det ena stället till den andra. Men det får man upptäcka själv. Banan lockar till nya sätt att hoppa och cykla ju mer man utvecklas, säger Tommy Johansson.

Han tror att pumptrackbanan kan bli en härlig aktivitetsplats för barnfamiljer.

– Den är inte bara till för klubbmedlemmar utan här kan familjer komma in i cyklingen när barnen leker i banan. Några kanske fastnar för sporten. Det finns också en grillplats, så en familj göra av med flera timmar. Banan är rena rama barnvakten, säger han.

I år firar Mera Lera 20-årsjubileum och är nu större än någonsin med sina 370 medlemmar. På barn- och ungdomsträningarna kommer ibland hela 45 deltagare.

– Det är hopp och fart men vi har inga ambitioner att ha tävling med barnen, utan det är mer för att introducera sporten, säger David Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Hofström

Ämnen du kan följa