Här är tipsen som kan hjälpa polisen

Polisen samlar in bilder från övervakningskameror i ett försök att identifiera personen som placerade sprängladdningen i cykelförrådet. Hittills har polisen hållit drygt 250 förhör.

10 juni 2019 11:30

På måndagen pågick ett febrilt utredningsarbete i Linköping. Linköpingspolisen arbetar tillsammans med poliser från nationella operativa avdelningen, NOA, med att samla in och analysera spår efter fredagens sprängdåd på Ådalagatan. Utredningsarbetet leds av kommissarie Daniel Axelsson, chef för enheten för grova brott i Linköping:

– Det är viktigt att vi i ett tidigt skede samlar in så mycket information som möjligt så att vi inte missar någonting. Hittills har vi hållit drygt 250 förhör och fler kommer att hållas, säger förundersökningsledaren och fortsätter:

– Det är gott om poliser som jobbar med ärendet. Vi har stöttning från NOA med en handfull personer och vi har även poliser som jobbar med trygghetsskapande arbete. Jag tycker att vi har en tillräcklig resurs för att hantera det här.

Polisen har koncentrerat sig på att förhöra de boende i de skadade fastigheterna. Dessa personer är att betrakta som målsäganden – eller brottsoffer i mer vardagligt tal – och kan i ett senare skede komma att kräva den eller de skyldiga på skadestånd.

Hur många brottsoffer finns det?

– Jag har inte fullständig koll på det, men det rör sig om ganska många personer som drabbats av skiftande skador. En del har fått sina rutor krossade, andra har fått sina lägenheter helt förstörda. Det är en väldigt stor spridning, säger Axelsson.

På måndagen arbetade polisen med att samla in bilder från övervakningskameror i området.

– Det kan röra sig om övervakningskameror ombord på bussar och övervakningskameror som finns på platser i närheten av brottsplatsen. Vi finkammar området på övervakningskameror.

Med tanke på att biologiska spår, som dna och fingeravtryck, sannolikt förstördes i explosionen är polisen beroende av annan typ av bevisning för att komma vidare i utredningen. På söndagen gick polisen ut med uppgifter om att en lådcykel kan ha använts för att transportera sprängladdningen.

– Vi har fått in en mängd tips om lådcykeln. Vi håller nu på och bearbetar tipsen.

Kan laddningen ha funnits i lådcykeln?

– Någonting har detonerat i anslutning till cykelförrådet. Men tydligare än så tror jag inte att vi ska vara.

Polisen har ännu så länge valt att rubricera brottet som grov allmänfarlig ödeläggelse. Förundersökningsledaren utesluter dock inte att rubriceringen kan komma att ändras om det visar sig att den eller de skyldiga var ute efter att döda.

–  Det är fortfarande rubricerat som grov allmänfarlig ödeläggelse. Minimistraffet för det straffet är fängelse i sex år. Det finns även livstids fängelse i straffskalan.

Finns det inte anledning att rubricera dådet som försök till mord?

– Vi har inte den typ av skador på människor. Men det kan hända att vi rubricerar om ärendet under utredningens gång.

Polisen har hittills varit förtegen med att uttala sig om eventuella motiv och tänkbara gärningspersoner. Enligt Daniel Axelsson finns det heller inget tydligt huvudspår.

– Vi kan inte låsa oss vid någonting. Men det är klart att vi tittar på vilka personer som bor i fastigheterna och som det här dådet skulle kunna vara riktat mot. Vi prioriterar de olika tips som kommer in och försöker att utreda dem i botten. Vi har olika arbetshypoteser som vi jobbar med parallellt.

Ser du någon risk för hämndaktioner?

– Vi har inga indikationer på det i nuläget. Vi har ingen information om det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa