Badplatsen vid Bjärka-Säby har varit tillgänglig för allmänheten sedan Sionförsamlingen tog över slottet 1980.
– Det är vi som äger och sköter badplatsen, men alla är välkomna – det har vi alltid varit tydliga med. Det är också väldigt många kringboende och Linköpingsbor som badar här. Det skulle vara en väldigt stor förlust om vattennivån sänks eftersom badplatsen då kanske inte kan användas som den gör idag, säger Monica Söderqvist.
I våras rustades badplatsen upp. Vassen slogs, en markduk lades på botten och ny sand kördes dit. Bryggor och flytbrygga byttes för några år sedan och badplatsen är välskött.
– Det här är en ekumenisk plats som används av kyrkor från alla samfund, inte bara av vår församling. Det är lägerverksamhet hela somrarna, både för barn och vuxna. Här finns kanoter som används flitigt. Vår och höst hålls scouthajker och på vintrarna hugger vi upp en vak – det finns en vedeldad bastu, berättar Monica.
Någon alternativ badplats finns inte. I Rängen, på andra sidan vägen, är marken privat och inte tillgänglig.
Monica Söderqvist tycker att det är märkligt att Sionförsamlingen som markägare inte fått någon information om Tekniska verkens planer på att riva fördämningar och sänka vattennivån i Stångån mellan Bjärka-Säby och Hovetorp.
– Men nu har vi ringt upp Tekniska verken och fått veta att det ska hållas ett samråd i september. Då får vi agera. Det handlar inte bara om badplatsen, det handlar också om slottsmiljön som är ett byggnadsminne, säger hon.