Här är Linköpings nya festfixare

Dags att ställa till fest? Ett nytt företag som arrangerar partyn från idé till verklighet har startat i Linköping.

9 april 2018 19:30

Efter att ha utbildat sig i ekonomi och jobbat som make up-artist, florist och undersköterska startar Sofia Miettinen eventföretaget “Events by Jolly”.

– Nu knyter jag ihop säcken och slår ihop det jag tidigare arbetat med. Jag är spindel i nätet på bröllop, dop, konfirmation, företagsevent, födelsedagar och studentexamen, säger Sofia Miettinen som vill tacka sin man för all hjälp och stöttning under processen att bli företagare.

Att privatpersoner hyr in en festfixare har inte slagit igenom i Sverige än, berättar hon.

– Men fler och fler vill ha någon som tar hand om den stora dagen. Det här är vanligt i USA och i England. Jag var i London förra året och där är det stort, berättar hon.

Bland annat fungerar Sofia Miettinen som bröllopskoordinator, som hjälper brudparet med all planering.

– I Sverige jobbar många heltid och har barn med många fritidsaktiviteter. Då har man inte tid att planera och hålla i alla kontakterna. Där kommer jag in för att underlätta. Om de anlitar mig vill jag uppfylla deras dröm, förklarar hon.

Kommunikation är det viktigaste i planeringen av en fest eller event.

– Vi pratar och då ser jag din dröm och känner din gnista, om det är rosa, eller trevåningstårta eller vad du vill ha. Om de säger “Jag vill gifta mig i Haparanda” eller vad som helst, då ordnar jag det! För mig som festfixare är det liksom säg vad du önskar - och jag fixar det, säger hon.

När det kommer till bröllop intervjuar hon bruden och brudgummen var för sig.

– Jag vill höra från grunden, få äkthet rakt igenom. Lära känna personen jag ska arbeta för, säger hon.

Sofia Miettinen är född i södra Indien och har namngett företaget efter sitt dopnamn “Jolly”.

– Jag funderade på namnet och grubblade. Jag och min man brainstormade, och plötsligt säger min man “Events by Jolly” och det kändes så rätt. Jolly betyder ju glad på engelska, säger Sofia Miettinen.

Och namnet passar henne perfekt, för utan tvekan är festplanering hennes passion. Ögon glittrar när hon pratar om sitt nya arbete.

– Jag har alltid älskat fester och bröllop och precis allting går att fira. Det finns fler bröllopsdagar att fira, som fem år eller femtio år. Du kan i princip fira alla dina bröllopsdagar eller förnya löften, säger hon.

Något som Sofia Miettinen vill uppmuntra brudpar till är att gifta sig utomlands. Själv har hon kontakter i Tyskland och Indien. Hon har många samarbetspartners.

– Vi ser dem som vår förlängda arm och stora tillgång, och är väldigt noga med vilka vi väljer att arbeta med. Vi ställer höga krav på oss själva och lika höga krav på våra leverantörer, säger hon.

– Jag älskar att se utanför ramen. Du kan gifta dig var du vill, när du vill.

Festfixarens bröllopstips

1. Tänk i nya banor – följ din dröm. Vill du ha en rosa bröllopsklänning? Kör! Strunta i vad andra har att säga. Våga.

2. Anlita personer som hjälper till med bröllopet, så att du kan njuta av dagen till fullo. Fokus för dig ska vara glädje och kärlek.

3. Slå ihop bröllopet och smekmånaden och gift dig utomlands.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Hofström

Ämnen du kan följa