Det har varit lite nervöst på Stadsmissionens Kontaktcentrum den senaste månaden. Skulle det komma sju eller 70 på premiären av den alternativa Nobelfesten?
Det är dukat till 60, men så många som 80 vill gärna gå på Nobelfest visar det sig. Och finns det hjärterum så finns det bekant stjärterum. Här på Stadsmissionen mer än någon annanstans.
Och som det läggs in! Redan en liten bit in i Nobelmiddagen haglar superlativen över kocken Catrin Rapps förrätt, en rejält tilltagen och härligt krämig räkbakelse. En dag som denna behöver ingen gäst hämta maten själv, utan blir tjusigt serverad av Stadsmissionens, för dagen lite extra uppklädda, personal.
En av många nöjda är Jojje som dagens till ära har partyhatten på.
– Det här är ju verkligen inget man är van vid, konstaterar han. Men med tanke på vad samhällets högdjur åtnjuter i form av överflöd är det väl inte mer än rätt att sådana som vi också får nåt extra ibland.
Jojje gillar att laga mat, men han spis är trasig så just nu det blir inga hemlagade excesser.
Bordsgrannen smörjer kråset och ser uppriktigt förtjust ut när han mellan tuggorna av ankbröst njutningsfullt utbrister:
– Det här är tamigtusan det godaste jag ätit. Någonsin!
Jag vidarebefordrar betyget till Catrin Rapp i köket och det gör henne hjärtinnerligt glad. Det har varit mycket jobb med middagen och svårt att planera när man inte vet hur många som dyker upp.
– Normalt lagar vi ju mest husmanskost här, men i dag har jag hämtat inspiration från 1991 års Nobelmiddag i Blå hallen.
Nobelmiddagen hos Stadsmissionen är finansierad av privatpersoner, företag och organisationer.
– Det här ska bli en tradition och ett startskott för vårt julfirande här på Stadsmissionen, säger Kontaktcentrums verksamhetsledare Henrik Hullfors.
När gästerna får reda på det blir det idel glada miner.
– Kanon! Helt suveränt, utbrister Anders Friberg och Mattias Eriksson.
Det är inte så noga med klädseln på den här Nobelfesten. Mjukisbyxor går fint. Och ceremoniella regler struntar man högaktningsfullt i. Vad är väl en brakmiddag om man inte får ta en cigg på förstukvisten då och då?
Vi har den riktiga Nobelfesten, banketten i Stadshusets Blå hallen, med hedersgäster, högtidsdräkt, kungafamiljen och ett överdåd av mat och prakt.
Sedan har vi en mängd alternativa små Nobelfester, bland annat på många skolor runt om i Sverige.
Och så har vi från och med nu en Nobelfest för dem som nog behöver det mest av alla.