Han kommer att möta motstånd

På onsdag väntas Elias Aguirre (S) klubba igenom ett beslut som kan leda till en rättsprocess. Minst två stora fastighetsägare kommer att överklaga.

Michael Cocozza, styrelseordförande i Botrygg.

Michael Cocozza, styrelseordförande i Botrygg.

Foto: Privat

LINKÖPING2017-06-06 13:00

Det är följdverkningar av Stångåstadens planerade försäljning av 1 088 lägenheter i Ryd, Berga och Lambohov som nu riskerar att leda till bråk. När Stångåstaden annonserade ut sina hus så lovade samtidigt Linköpings kommun att den som köper fastigheterna ska få köpa mark av kommunen.

Det löftet håller nu på att bli verklighet.

På onsdag sammanträder samhällsbyggnadsnämnden och till mötet finns ett ärende förberett där nämnden ska besluta att sälja två områden i Vallastaden och ett område i det ännu ej påbörjade bostadsområdet Djurgården.

Dessa tre tomter ska säljas av kommunen till den som köper Stångåstadens fastigheter.

Det här har fått både Michael Cocozza på Botrygg och Carl-Fredrik Grönhagen på Mannersons att reagera. Båda är lokala fastighetsägare och båda håller just på att gå miste om chansen att vara med i budgivningen på tre attraktiva tomter.

– Egentligen är det som kommuninvånare snarare än som fastighetsägare som jag tycker att det här är slöseri med en av de mest värdefulla resurser som kommunen har. Det är väldigt märkligt att exkludera lokala aktörer, säger Carl-Fredrik Grönhagen.

Om det vore så att Stångåstaden ägde obebyggd mark som de ville skulle ingå i en affär så skulle ingen av dem invända – men som det nu ser ut har Stångåstaden och Linköpings kommun blandat ihop sina affärer.

– Stångåstaden kan mycket väl sälja till vem man vill, men den andra delen, att kommunen ska anvisa mark till någon enbart för att de INTE verkar i Linköping, det är märkligt. Det är en modell som jag aldrig har varit med om tidigare, säger Michael Cocozza.

– Jag har ingenting emot att Stångåstaden säljer till en ny större aktör, det är okej, men jag menar att när kommunen säljer mark så ska det vara öppet för alla, fortsätter han.

Kommunalrådet Elias Aguirre är dock inte det minsta orolig för att affären skulle bryta mot några regler.

– Vi får göra det som kallas direkttilldelningar (sälja till en utvald). Och det har skett en budgivning i den här försäljningen så därför känner jag mig trygg. I samband med att vi tar beslutet så kommer det att redovisas för nämnden vilka bud vi fått, säger han.

Den redovisningen av buden är dock sekretessbelagd tills Stångåstadens fastighetsaffär är slutförd.

– Jag känner mig trygg i att det står kommunen fritt att göra direkttilldelningar till de aktörer som man vill ska bygga. I det här läget handlar det om att vi får in ytterligare en aktör som åtar sig att bygga och samtidigt får de en möjlighet att bygga upp en förvaltningsorganisation till sina 1 088 bostäder som de köper av Stångåstaden, säger Elias Aguirre.

Vem som köpt Stångåstadens 1 088 lägenheter ska offentliggöras under juni och då blir också fler detaljer kring affären offentliga. Den mark som köparen samtidigt får köpa av kommunen rymmer cirka 375 lägenheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!