Han ger gratis mattelektioner - via Youtube

När Björn Runow var 19 hoppade han in som matematikvikarie på sin gamla gymnasieskola. Idag är han 26 och lär ut matte via sin Youtube-kanal till tusentals prenumeranter – helt ideellt.

Björn Runow fick radera sina första 50 matematikvideos. I dag har han nästan 3000 prenumeranter.

Björn Runow fick radera sina första 50 matematikvideos. I dag har han nästan 3000 prenumeranter.

Foto: privat

Linköping2019-03-18 16:30

– Jag tycker att utbildning är väldigt viktigt och vill att alla ska ha tillgång till det, gratis. Därför kände jag att en Youtube-kanal var perfekt, säger Björn Runow.

På dagarna studerar han Industriell ekonomi på Linköpings Universitet och på kvällarna gör han matematikvideos. Nästan 3000 prenumeranter tar hjälp av Björns filmer där han behandlar allt från bråktal i årskurs sju till linjär algebra på högskolenivå.

Att lära ut matte är inget nytt för Björn. Han har alltid hjälpt sina kompisar och efter studenten fick han förfrågan från sin gamla gymnasieskola om att hoppa in som mattelärare när det behövdes.

– Jag älskade att jobba i skolan. Dock var det lite speciellt att det var några av mina gamla kompisar som jag undervisade för.

Vikariatet gick så bra att det förlängdes och han ombads att tala på konferensen TEDx i Södertälje om hur matematiklärandet kan utvecklas i framtiden. Björn tror att hans egen framtida karriär kommer kretsa kring matematiklärande, som sedan ett par år tillbaka mestadels sker på nätet.

– Jag startade kanalen 2016 inne på mitt korridorsrum. Det var tungt i början innan jag hittade mitt sätt att göra videos på, jag fick kasta de 50 första, säger Björn och skrattar lite.

Idag finns det fler än 500 videor på hans kanal och feedbacken är överösande fin i kommentarsfälten, där många tackar för klarade tentor och prov. Och nu har han även givit ut en "Crash Course" inför högskoleprovet som han hoppas ska hjälpa folk att prestera bättre på provet och ta sig in på den utbildning de vill läsa.

Vad har du annars för tips till mattestudenter?

– Jag uppmuntrar starkt till att försöka förklara sina uträkningar för andra. Då märker du vart du har en kunskapslucka – sen täpper du till den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!