Han får pris för sitt civilkurage

Den östgötske rikdagsledamoten Staffan Danielsson (C) blir årets mottagare av Finn Bengtsson-priset. Han får det för "visat politiskt civilkurage".

17 juni 2017 14:30

En annan riksdagsledamot från Östergötland, Finn Bengtsson (M), instiftade priset som delades ut första gången förra året.

– Det är inte bara ett pris utan en stiftelse, 16 juni-stiftelsen, som med seminarier och annat ska hålla i gång en levande demokratidiskussion, förklarade Finn Bengtsson då. Priset ska uppmuntra politiker att räta på ryggen och fundera över vem de jobbar för, partiledningen eller väljarna.

Han sa också att hans personliga favorit till priset var just Staffan Danielsson.

– En politiker som jag högaktar för att han vågar stå upp.

Första mottagaren av priset förra året blev dock KD-politikern Sara Skyttedal. – men i år var det dags för Staffan Danielsson.

I juryns motivering står bland annat att "Staffan Danielsson har i olika sammanhang visat prov på en sådan förmåga att stå upp för tidigare centrala värden i sitt parti när ledningen velat något helt annat. Detta har kostat honom på det personliga planet" och att han har "visat prov på en annan typ av civilkurage, nämligen att driva delvis inopportuna frågor av egen fast övertygelse mot ett hårt motstånd, som dock till slut genom envishet, ihärdighet och just civilkurage byggd på övertygelse övervunnits då han sedermera fått se många av sina initialt motarbetade idéer och förslag bli praktiskt förd Centerpolitik".

– Jag är naturligtvis hedrad över att erhålla ett pris för visat civilkurage, säger Staffan Danielsson själv.

Han tänker kandidera för en ny mandatperiod för Centerpartiet i Östergötland i valet nästa år.

Juryns hela motivering

"Staffan Danielsson har som politiker en genuin förankring i den folkrörelse som var upprinnelsen till att Centerpartiet en gång bildades. Alla partier genomgår förändringar i den förda politiken och detta är i grunden oftast bra. Men det finns också risker att ett partis tidigare kärnvärden, som nu ifrågasätts, kan komma att medvetet marginaliseras på ett ibland ganska arrogant sätt i en sådan process. Då är det viktigt att de som upplever sig fortsatt vara bärare av sådana åsidosatta politiska kärnvärden kan, vill och vågar stå upp för dem även när de hamnat i kraftfull motvind inom partiet.

Staffan Danielsson har i olika sammanhang visat prov på en sådan förmåga att stå upp för tidigare centrala värden i sitt parti när ledningen velat något helt annat. Detta har kostat honom på det personliga planet, som att inte ens få vara med på sin partigrupps obligatoriska möten i riksdagen, trots att han bär ett starkt mandat för detta från sitt eget valdistrikt.

I andra frågor åter, har Staffan Danielsson visat prov på en annan typ av civilkurage, nämligen att driva delvis inopportuna frågor av egen fast övertygelse mot ett hårt motstånd, som dock till slut genom envishet, ihärdighet och just civilkurage byggd på övertygelse övervunnits då han sedermera fått se många av sina initialt motarbetade idéer och förslag bli praktiskt förd Centerpolitik."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa