Gärningsmännen kan ha provsprängt

Gärningsmännen bakom sprängdådet på Ådalagatan kan ha provsprängt en mindre laddning endast två dagar tidigare. Det framkom under polisens presskonferens.

11 juni 2019 15:11

På tisdagen deltog förundersökningsledare Daniel Axelsson, spaningsledare John Skoog och lokalpolisområdeschef Anna Lindqvist i en presskonferens om fredagens sprängning på Ådalagatan.

– Vi har hållit omkring 300 förhör och har fått in ett hundratal tips, bland annat om den lådcykel som är intressant i utredningen. Vi har tagit föremål i beslag och samlat in en stor mängd bilder från övervakningskameror, sade Axelsson.

Spaningsledare Skoog uppgav att polisen nu har åtskilliga timmar film som kommer att analyseras i en förhoppning om att kunna identifiera den eller de skyldiga.

På tisdagen berättade polisen för första gången om ett nytt intressant spår i utredningen. Vittnen har nämligen hört av sig till polisen och berättat att de under onsdagen den 5 juni – alltså två dagar före sprängdådet på Ådalagatan – uppfattade en explosion i närheten av Braskens bro, vid Stångån.

– Explosionen ska ha skett på Kylarevägen vid 18-tiden den 5 juni, sade Skoog.

Polisen har gjort en teknisk undersökning på platsen i ett försök att bekräfta vittnenas berättelser. Spaningsledaren ville dock inte säga om det finns bevis för att en explosion verkligen skett på platsen.

– Jag kommer inte att gå in på exakt var den här explosionen ska ha skett. Men vi är intresserade av att komma i kontakt med fler vittnen, som till exempel kan ha sett något fordon.

Enligt Skoog inträffade den eventuella explosionen utomhus och ingen person kom till skada.

Spaningsledningen var på tisdagen fortsatt förtegen om vilka eventuella motiv som ka ha legat bakom fredagens stora sprängdåd. Uppgifter om att kriminella gäng kan ha varit inblandade i dådet ville man inte bekräfta.

– Vi jobbar med flera olika hypoteser. Men vi kan inte gå in på vilka hypoteser vi har. Det skulle försvåra vårt arbete, sade Skoog.

Anna Lindqvist berättade att polisen vid sidan av utredningsarbetet även arbetar med trygghetsskapande arbete.

– Det finns extra personal i innerstaden och vi har en god samverkan med kommunen och Stångåstaden.

Enligt Daniel Axelson finns det i nuläget ingenting som tyder på att fredagens dåd kan leda till hämndaktioner.

– Vi har inga indikationer åt det hållet.

Polisen har fått preliminära besked från Nationellt forensiskt centrum om vad som utlöste fredagens explosion. Polisen håller dock ännu så länge resultatet hemligt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa