Det är en serie brott som fick ett abrupt slut i dagarna mellan jul och nyår, det rör sig bland annat om flera fall av misshandel och grov mordbrand.

Branden inträffade på Järdalavägen 14 september och polisen har sedan dess riktat intresset mot en grupp unga kvinnor.

Den första kvinnan häktades 19 december, ytterligare en ställdes inför häktningsdomaren 28 december.

Vid det senare tillfället hade flera unga kvinnor kommit till tingsrätten för att stötta den 21-åriga kamrat som just då skulle möta domaren. Fyra av dem identifierades av polisens utredare och de greps och anhölls direkt. En femte kvinna gick därefter själv till polishuset.

På så vis kom det sig att fem unga kvinnor ställdes inför häktningsdomaren på nyårsaftonen.

De blev häktade och sammanlagt sitter därför sju inlåsta och det kan bli fler.

– Vi är bara i början än så länge. Vi förväntar oss att lösa fler brott och hitta fler misstänkta, men vi är glada över att vi lyckats låsa in de här så länge, säger kriminalinspektör Raimo Strandgård, som är en av utredarna i ärendet.

Samtliga kvinnor är mellan 18 och 25 år gamla.

Den brand som så vitt känt är det grövsta brott som kvinnorna misstänks för är mordbranden på Järdalavägen. Den inträffade strax före halv tolv en fredagskväll. När räddningstjänsten kom fram möttes de av en fullt utvecklad brand i radhuset, den bedömdes då ha börjat i en soffa på nedre våningen. Radhuset är en del i en länga på sex bostäder, men räddningstjänsten lyckades begränsa spridningen.

Ganska tidigt misstänktes att branden var anlagd.

Varför brandattacken utfördes mot just detta radhus är fortfarande oklart. Det finns enligt polisen inget begripligt motiv – inte som är känt ännu i alla fall.

Samtliga sju är häktade med restriktioner, vilket innebär att de inte får ha kontakt med någon annan än sin försvarare. De är alla häktade på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden.

Brottsmisstankarna rör misshandel, övergrepp i rättssak och grov mordbrand. Övergrepp i rättssak kan exempelvis innebära att en misstänkt försökt skrämma vittnen till tystnad.

Straffet för mordbrand är fängelse i mellan ett och tre år. Om brottet bedöms som grovt – vilket är misstanken i detta fall – ökar straffet till mellan två och åtta år i fängelse.