Fotobilen var anlitad av kommunen

På tisdagen tog polisen en kamerabil, som använts för att fotografera vid Malmens flygplats, i beslag. Bilen kördes på kommunens uppdrag.

3 maj 2017 11:52

Det var vid lunchtid på tisdagen som vakter på Malmen lade märke till en kameraförsedd bil som tillhör det nederländska företaget Cyclomedia. Malmen är ett militärt skyddsobjekt och det är förbjudet att ta bilder in på området – som bland annat utgör bas för helikopterflottiljen och specialflygenheten.

Polis kallades till platsen, kamerabilen beslagtogs och en anmälan om brott mot skyddslagen upprättades.

– Vi måste ta reda på vilka bilder som har tagits. Och för att göra det var det nödvändigt att ta bilen i beslag, sade Claes Solid, jourhavande förundersökningsledare vid Linköpingspolisen.

Mikael Jarle är lantmäterichef vid kommunlantmäteriet, som bland annat utför uppdrag åt kommunens förvaltningar och bolag. Han medger att den beslagtagna bilen tillhör det nederländska företaget Cyclomedia – som på kommunens uppdrag just nu är i färd med att fotografera 110 mil väg i Linköpings ytterområden.

– Det verkar som om vi har brustit i rutiner när det gäller de skyddsobjekt som finns i Linköping. Föraren i bilen hade inte med sig de tillstånd som behövs. Föraren kunde inte visa upp det för polisen. Det var därför som bilen beslagtogs.

Mikael Jarle vet inte om kommunen eller Cyclomedia har införskaffat de nödvändiga tillstånden.

– Jag har lite dålig koll på vilken typ av tillstånd vi har införskaffat, så tyvärr kan jag inte kommentera det i dagsläget. Vi håller på och undersöker det.

Vad kommer att ske nu?

– Jag har pratat med en kollega som skulle prata med polisen om bilen så att vi får loss den. Om vi inte har tillstånd så måste vi skaffa det eller låta bli att fotografera vid skyddsobjekt. Vår säkerhetschef på kommunen blir också inblandad i det här.

Hur ser du på det som inträffat?

– Jag tror det beror på ovana vid att hantera den här typen av objekt. Vi har inte riktigt gjort vår läxa i det här och varit lite slarviga.

Vad menar du med ”vi”?

– Den diskussionen pågår också. Men kommunen har absolut en del i det här. Vilka tillstånd vi har och inte har är jag osäker på. Men vi måste se till att tillstånden finns med i bilen.

Redaktionen har utan framgång sökt företrädare för Cyclomedia för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa