Åtminstone svävade dess ande över debatten som fördes i en av föreläsningssalarna. Konstnären Lars Vilks inledde med att kalla sig själv för muslimernas stora tillgång eftersom hans teckningar satt igång vad han kallar en nyttig debatt.
- Jag är varken rasist eller islamofob. Det är ytterst sällan en debatt är skadlig och vid det här laget har alla läger varit framme och luftat sina åsikter.
Med sig i debattpanelen hade Lars Vilks den politiske redaktören på Nerikes Allehanda, Lars Ströman. Han publicerad Vilks teckning efter att hembygdsgården i Tällerud i Värmland sagt att de inte vågade av rädsla för terrorister.
Som motståndare hade Lars Vilks dels samhällsvetaren och journalisten Erik Berggren och imamen och linköpingsbon Noureddine Moussaoui. Den senare ville absolut inte kalla Vilks för någon vän. Han anklagade honom istället för att uppmuntra konflikter och vilja söndra istället för att föra människor samman. Och enligt Noureddine Moussaoui eldar Vilks bara på den islamofobi som redan finns.
- Yttrandefrihet är självklart, det här kallar jag mobbing.
Han berättade att han först tvekat att ställa upp i debatten som Utrikespolitiska studentföreningen bjöd in till. Helt enkelt för att han inte vill ge Lars Vilks mer uppmärksamhet och att han misstänker att det är uppmärksamheten som driver Lars Vilks.
Politiske redaktören Lars Ströman hade två argument för att publicera karikatyrteckningen. Om han hade stoppat Vilks så kan han också stoppa en kontroversiell muslimsk konstnär som vill uttrycka sin åsikt i en bild, det är det första, och det andra är att rätten att häda hänger samman med religionsfriheten. Bilbeln eller profeten Muhammed är bägge heliga, men den som inte bryr sig om detta måste få uttrycka sin åsikt.
Den fjärde i panelen, Erik Berggren argumenterade mot Lars Vilks bilder, helt enkelt för att det skadar relationen mellan olika religionsgrupper, och även mellan svenskar och invandrare eftersom alla begrepp blandas samman i debatten. Och hans poäng är att vi redan visste hur det skulle gå eftersom danska Jyllandsposten redan publicerat kränkande bilder på profeten Muhammed.
Debattkvällen lockade runt 200 åhörare.