Författarna intog Linköping

Hur är det att vara två personer bakom ett författarnamn? Vad är det sorgligaste Tomas Bannerhed kan tänka sig? Och vilka likheter finns mellan Susanne Boll och huvudkaraktären Vera Lilja? Det fick besökarna veta när det var dags för författarafton på Stora teatern.

29 oktober 2018 22:19

Det är näst intill fullsatt på Stora teatern i Linköping när klockan slår 18.30 och kvällens konferencier Pontus Plænge intar scenen.

– Vi ska hylla boken, ordet, litteraturen, säger han.

För 29:e gången arrangerades under måndagen Bokens dag, med avslut på Stora teatern för en författarafton. Årets gäster är Theodor Kallifatides, Tomas Bannerhed, Susanne Boll och duon bakom Lars Kepler: Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Duon är aktuell med den sjunde deckaren med Joona Linna som huvudkaraktär, Lazarus.

– Lazarus är vår bästa bok hittills, vi har gett allt, säger Alexandra Coelho Ahndoril.

Författarparet berättar om Alexandras mardrömmar och att de varit tvungna att sälja sin lägenhet efter att de använt den som kuliss i en av böckerna. Och så pratar de om att skriva tillsammans. Om första satsningen på barnböcker som tog paret till gränsen för skilsmässa. Om hur de sedan släppte sina stilar, skapade Lars Kepler och tog sig an en ny genre, deckare.

– Det är underbart att skriva ihop, att undslippa ensamheten som författare, säger Alexander Ahndoril.

Tomas Bannerheds bok Lugnet handlar om Urban som flyttade till Stockholm och klippte alla band. Som blev lämnad och ensam. Som började med den olagliga sysslan att samla på fågelägg.

– Det var det sorgligaste jag kunde komma på. Att ta hela kullen från en ruvande mor, säger Tomas Bannerhed.

Han berättar om sin oförmåga att tänka ut handlingen i förväg. Om att han inte vill förklara sina karaktärers beteenden, inte värdera.

– Författarens privilegium är att inte behöva ha svar på allt.

Susanne Boll är aktuell med boken Eldsystrar. Boken är den första i trilogin om Vera Lilja, en psykolog med bakgrund i Motala, liksom Susanne Boll.

– Vera Lilja är den psykolog jag hade velat bli om jag inte hade bytt bana, säger Susanne Boll.

För Theodor Kallifatides är det inte första gången på författaraftonen.

– Det bästa är människorna som kommer fram och vill prata och få boken signerad, säger han.

Theodor Kallifatides är aktuell med Slaget om Troja, en version av Iliaden.

– Iliaden är en av världens vackraste dikter. Att skriva en sådan bok är våghalsigt. Men jag har fått jublande recensioner, själv behöver jag inte tycka så mycket. Jag behöver bara tänka på nästa bok.

En av besökarna på Stora teatern är Birgitta Edlund, som fått Lars Keplers bok signerad till sin son.

– Det är så roligt att höra författarna prata. Jag är en storläsare och är med i två bokcirklar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa