Företagare köper kakor för Ingeborgs

Hur stöttar man bäst ett litet bageri med problem? Jo, man köper kakor förstås, massor med kakor. Ett gäng Stockholmsföretagare vill visa sitt stöd för Ingeborgs. Deras anställda kommer att få kakor från Linköping varje vecka.

6 maj 2015 16:10

En gång i veckan åker en person till Ingeborgs bageri i Linköping och hämtar allt som företagen har beställt. Sedan distribueras det vidare till olika kontor i Stockholm.

Det här är noga planerat. På beställningslistan finns bara kakor som håller sig bra: småkakor, hallongrottor och biskvier.

Bakom aktionen står bland annat Martin Eriksson, mjukvaruföretagare i Stockholm och dessutom aktiv i nyhetstjänsten bubb.la. Det är bubb.la som lanserar kampanjen för Ingeborgs bageri.

– Vi måste helt enkelt göra något för att hjälpa till, säger Martin Eriksson. Det här är vettigt. I stället för bidrag genomför vi en aktion som ligger helt i linje med vårt perspektiv och skapar uppmärksamhet.

Bubb.la är en partipolitiskt obunden tjänst som publicerar länkar till alla slags medier "för att ge en helhetsbild av vad som händer i världen", står det i presentationen. Samtidigt är syftet att lyfta fram politiska ämnen och drivs av "libertarianer"

– Vi vill påverka medieklimatet, säger Martin Eriksson, eftersom vi tycker att rapporteringen är alldeles för vänsterinriktad i de stora medierna.

Martin Eriksson åkte själv ner till Ingeborgs för någon vecka sedan, för att intervjua ägarna på plats.

– Jag pratade med Sema Mehdi och intervjuade henne. Sedan frågade jag också vad hon behövde, hur vi skulle kunna stödja henne. "Mer kunder", svarade hon. Så nu ordnar vi det.

Det betyder att en rad kontor i Stockholmstrakten kan se fram emot Linköpingsbakade kakor den närmaste tiden.

– Vi är för organisations- och föreningsfrihet, så vi har inget principiellt emot facket, säger Martin Eriksson.

Dock anser vi att grundläggande spelregler ska gälla också för facket: det ska inte utpressa eller förtala eller blockera någon. Det skulle vara brottsliga handlingar om de utfördes av någon annan. Facket har speciallagstiftning och det gillar vi inte.

– Dessutom blir det en fråga om rimlighet. Om facket strider mot stora företag är det en sak, men här handlar det om ett pyttelitet som kämpar för att gå runt. Det är helt enkelt orättvist.

Det står LOL på kakbilden ni har skickat ut på nätet – stilen liknar LO:s, men betydelsen är "laughing out loud" – eller?

– Jo, precis! Det tycker vi är en väldigt lämplig koppling just här.

Och intresset?

– Å, efter bara en timme hade vi fått ett par dussin intresseanmälningar! Vi behöver få ihop företag som sammanlagt har åtminstone 50 anställda, men kanske inte mycket mer än 100. Ingeborgs ska ju klara att leverera också.

Hur länge håller ni på?

– Vi hoppas att det här blir en regelbunden grej. Vi kanske gör andra, liknande aktioner i framtiden. Andra företag kan behöva vårt ingripande.

Fotnot: Här finns information om aktivisterna: http://bubb.la/

https://www.facebook.com/nyhetsbubbla?fref=nf

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!