Föreningen fick rätt i högsta instans

Efter en flerårig tvist med Skatteverket står det nu klart att bostadsrättsföreningen Gasellen i Skäggetorp får göra avdrag på närmare 2 miljoner kronor. Det har Högsta förvaltningsdomstolen kommit fram till.

Bostadsrättsföreningen Gasellen har satsat stort på en solcellsanläggning.

Bostadsrättsföreningen Gasellen har satsat stort på en solcellsanläggning.

Foto: Fredrik Quist

Linköpings kommun2019-11-14 05:00

HSB bostadsrättsförening Gasellen i Skäggetorp är en av Östergötlands största bostadsrättsföreningar med närmare 550 lägenheter. Föreningen har investerat stort i en solcellsanläggning som i snitt producerar 600 000 kilowattimmar per år. Gasellen har kunnat sälja cirka två tredjedelar av sin producerade energi.

I juni 2015 begärde föreningen att få göra ett avdrag för ingående mervärdesskatt med sammanlagt 1,9 miljoner kronor – vilket nekades av Skatteverket. I februari förra året dömde dock Förvaltningsrätten i Linköping till föreningens fördel. Domstolen noterade särskilt att föreningen sålde en betydande del av den producerade energin.  

Efter åtskilliga juridiska turer kom, i september förra året, kammarrätten fram till att föreningen inte hade rätt att göra avdrag. Avgörande för domstolens beslut var att föreningen levererar en del av den producerade elen till bostäder, tvättstugor och garage som finns i föreningens byggnader.  

Högsta förvaltningsdomstolen gör dock en annan bedömning än kammarrätten. Högsta förvaltningsdomstolen anser inte att solcellsanläggningen som sådan kan anses vara en del av en stadigvarande bostad. "Föreningen har därför rätt till avdrag för den del av den ingående mervärdesskatt som hänför sig till förvärvet av solcellsanläggningen", skriver domstolen. Bostadsrättsföreningen har alltså rätt att dra av närmare 2 miljoner kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!