När Linköping växer behövs fler elevplatser. Närmare 600 elever i årskurs 7-9 får plats på Folkungaskolan i höst, en rejäl ökning från dagens 300 högstadieelever.
Tre nya våningar innehåller specialinredda salar för musik och hemkunskap, klassrum, grupprum och personalutrymmen.
De rum som är avsedda för musikundervisning har specialanpassats för att få så bra akustik som möjligt, och för att släppa ut så lite ljud som möjligt.
– Dubbla dörrar, visar Johan Larsson som är Lejonfastigheters projektansvarige, och snedställda fönster för akustikens skull. I den stora körsalen har även väggar snedställts för att göra akustiken så bra som möjligt.
Fönstren är stora för rejält ljusinsläpp, mycket trädetaljer och satsning på bra materialval.
– Det har varit viktigt att anpassa byggnaden till omgivningen, säger Johan Larsson. Folkungaskolan är en fin byggnad som ligger alldeles intill kyrkogården, och det nya måste passa in i miljön. Exteriört måste byggnaderna hänga ihop.
Det gör de också rent fysiskt. På andra våningen finns en fem meter lång, nybyggd passage som leder från den gamla skolan till den nya byggnaden. Utifrån finns dessutom flera ingångar till lokalerna.
Också den gamla byggnaden har fräschats till. NO-salar har anpassats och kapaciteten i matsalen har utökats. Här talas det redan om större behov.
– Det kan nog bli en utbyggnad av matsalen framöver, säger Johan Larsson, och det betyder satsningar på köket också.
De stora fönstren vetter mot kyrkogården, men också mot idrottshallen, mot den nya grusplanen, och mot innergården som ligger alldeles utanför elevcaféet och ska utrustas med bänkar och bord.
Ett nytt konstverk pryder den nya byggnaden. Det är Göteborgskonstnären Fredrik Vestergård som har skapat "Skimmer", sju lodräta linjer av glas som återkastar ljus där färgerna skiftar och ser olika ut om det är dag eller natt, sol eller mulet.
Nästan inflyttningsklart, alltså, och redan i nästa vecka väntas det nya möblemanget börja anlända.