Flytande fartvidunder mitt i stan

Finns det något vackrare än en snabbgående mahognybåt från 1920-talet? På lördagen fick alla som älskar klassiska båtar sitt lystmäte när evenemanget "Fri fart" för första gången gick av stapeln mitt i Linköping.

25 juli 2014 07:26

Redan på förmiddagen hade en stor folkmassa sökt sig ned till Stångåns och Kinda kanals kajer, mellan Gumpekullabron och Tullbron. Åtskilliga satt och dinglade med benen vid kajkanten och njöt av solen. Ännu mer njutbart blev det när ett 50-tal flytande fartvidunder – de äldsta från mitten av 1920-talet – i sakta mak paraderade framför åskådarna.

Desto mer fartfyllt blev det när de stolta båtägarna fick ge full gas. I vanliga fall är fem knop högsta tillåtna hastighet på kanalen – men på lördagen var alla begränsningar upphävda och somliga av båtarna var ledigt uppe i 35 knop.

Calle Andersson från Alvesta – ägare till en läcker Marieholm Canberra från 1966 – hade oturen att tappa ratten mitt under pågående uppvisning.

– Men det är inga problem. Det är bara att skruva dit den och köra igen.

När Calle Andersson köpte sin båt – som är utrustad med en 60 hästkrafter stark Mercury-motor – för tre år sedan var den i ett eländigt skick. 500 timmars arbete senare är den i skick som ny.

– Det var kris när jag köpte den. Då var bottenskicket så dåligt att den bara gick i 27 knop. Nu när jag har lackat den går den i 36 knop.

Nere vid kajkanten vid Nykvarnsparken stötte vi även på Bosse Edsjö från Slottsbron i Värmland. Han äger en Strand Craft 21 från 2007, utrustad med en motor på 200 hästkrafter.

– Det är fantastiskt att åka fort på vatten. Och det är kul när folk vänder sig om för att titta.

För första gången arrangerades tioårsjubilerande "Fri fart" i centrala Linköping och inte i Göta kanal vid Museihuset. Många hoppas nog på en upprepning nästa år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!