Flygdagarna blir extra stora

Det ska bli den största folkfesten i Malmens historia. Flygvapnet fyller 90 år och det firas med dubbla flygdagar, samtidigt som Linköpings stadsfest. Men det är ingen miss, utan en medveten strategi, enligt informationschef Lasse Jansson.

16 juni 2016 17:15

600 festfixare har bråda dagar inför de dubbla flygdagarna på Malmen 27–28 augusti. Det svenska Flygvapnet fyller 90 och det ska firas rejält. Och vad passar bättre som kalasplats än Malmen, flygflottiljens vagga. Arrangörerna räknar med upp till 75 000 besökare. Per dag.

Vädret avgör

– Mycket hänger på vädret. År 2000 var det strålande väder och vi hade uppemot 60 000 besökare. 2012 var vädret uselt och då kom bara 25 000, säger Lasse Jansson.

Programmen blir snarlika under de båda dagarna, med mindre fältflygplan på morgonen och jetflygplansuppvisningar runt 10.30 och klockan 14.

– Flygdagarna får en svenskhistorisk prägel. En tidsresa från dåtid, via nutid och till framtid, säger en av de operativt ansvariga, Peter Sjöstrand. Den största höjdpunkten för oss lokalt är när vi strax efter lunch visar hur helikoptrar luftlandsätter trupper vid ett stridsscenario.

Publikmagneter

En av publikmagneterna är brittiska Breitling Wingwalkers som bjuder på en hisnande show med mänsklig akrobatik på planens vingar. Gripens fyrgruppsuppvisning är en annan given höjdpunkt för den breda publiken. Liksom HKP16, Black Hawk.

Men även nördarna får sitt. En och annan kommer nog att fälla en tår när HKP4 lyfter. Vertolhelikoptern, en gång den klassiska ubåtsjaktsmaskinen, har stått på museum och inte flugits på fyra år.

Och kanske gråter någon en skvätt över att en trogen deltagare, Lansen, inte visar upp sig alls i år. Maskinen befinner sig i ett limbo, mitt emellan ett militärt och civilt tillstånd, vilket blir klart först senare i höst.

Markutställning

Många av flygplanen som deltar i uppvisningarna finns att beskåda också på marken. Strike Eagle, det gigantiska amerikanske stridsflygplanet, brukar vara populärt. De obemannade flygfarkosterna K3 likaså.

Ett 30-tal lokala företag visar upp sig, liksom hemvärnet, Saab, Link/Aerospaces Kluster och många andra.

Hundvänner får sitt lystmäte när försvarsmaktens hundenhet demonstrerar sitt arbete. Enheten raggar för övrigt just nu fodervärdar till både valpar och pensionerade trotjänare.

Ingen krock

Att flygdagarna krockar med Linköpings stadsfest är ingen miss, enligt Lasse Jansson.

– Tvärtom. Både vi och kommunen tror att dessa två stora evenemang kan korsbefrukta varandra. Nu blir det två fullspäckade dagar i Linköping, för alla smakriktningar.

Flygvapnet ska finnas på plats i Linköpings centrum, både på marken och i luften, så ingen lär undgå 90-årskalaset.

Att härbärgera de tiotusentals besökandes bilar är en grannlaga uppgift. Ett 100-tal militärpoliser, vanliga poliser och trafiksoldater ska se till att trafiken flyter. Väl på plats är det olika idrottsföreningar som sköter p-avgifterna och som tack får intäkterna.

Tre p-platser

De tre p-platserna är belägna i Tift (varifrån det går matarbussar), vid västra banänden och vid östra banänden. Från den senare tar det 20–30 minuter att promenera till utställningsområdet.

– För Linköpingsbor, som inte kan cykla eller gå till Malmen, är parkeringen vid Tift att föredra eftersom matarbussarna går ända fram till Flygvapenmuseum, säger Lasse Jansson.

För Malmslättsborna kan festen märkas av redan under onsdagen och torsdagen, då en hel del av de inbjudna kalasdeltagarna börjar ta mark och också genomför en del övningar.

Ytterligare information om flygdagarna och vilka flygplanstyper som deltar finner du här.

Tips!

Om möjligt, åk kollektivt, cykla eller gå. Måste du ta bilen är p-platsen vid Tift bäst, med matarbussar till Flygvapenmuseum. Ta med kontanter till p-avgiften.

På 87,6 Mhz kan du lyssna på flygdagarna via radio klockan 8–17 båda dagarna.

Hörselskydd och sköna skor rekommenderas.

Ljudnivån är hög så flygdagarna är inte bästa platsen för husdjur.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!