Fiskfuskande butik upptäcktes

Kunden retade sig på felaktigt märkt fisk i butiken. Anmälan avslöjade flera brister i butikens fiskhantering.

12 augusti 2014 13:36

Miljökontoret i Linköping började i maj i år ett inspektionsprojekt där samtliga butiker och varuvagnar som hanterar färsk och/eller frusen fisk ska inspekteras. Både själva hanteringen och den så kallade redligheten, alltså att information och märkning på fisken är korrekt, inspekteras.

Nyligen fick miljökontoret hjälp av en privatperson som reagerat på att en butik sålde fisk som påstods heta "röd tilapia". Det är inte en godkänd handelsbeteckning på fisk. Anmälan fick miljökontoret att göra en oanmäld inspektion i butiken. Det visade sig att den röda tilapian salufördes och dessutom fanns flera olika fisksorter till försäljning som saknade korrekt märkning. Flera hade också fel handelsbeteckning.

Den svenska livsmedels­lagen kräver redlighet av den som hanterar livsmedel: Att ”aktivt undvika bedrägliga eller vilseledande förfaranden, även sådant som kan vilseleda konsumenten” med lagens skrivning. Lagen är till för att konsumenter ska kunna göra väl underbyggda val.

– Man ska helt enkelt veta vad det är man får, sa gruppchef Malin Hultegård på miljökontoret i en intervju med Corren i juni i år.

Enligt den brittiska nyhetskanalen BBC:s rapporter från 2013 är kanske så mycket som en tredjedel av all fisk som konsumeras i Europa felaktigt märkt. I många fall rör sig felmärkningen om medvetna bedrägerier.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Eriksen