Finland erbjuds nya spaningsplanet

Saab avslöjade på fredagen att företaget vill sälja spaningsplanet Global Eye till Finland. Sedan tidigare har det svenska företaget erbjudet grannlandet 64 Gripenplan.

14 juni 2019 14:00

I januari i år lämnade Saab, med stöd av den svenska staten, ett erbjudande till Finland om att sälja 64 Gripenplan av den senaste modellen. Grannlandet erbjuds att köpa 52 ensitsiga Gripen E och 12 dubbelsitsiga Gripen F. Saab har gjort klart att en del av tillverkningen kan komma att ske i Finland.

Nu meddelar Saab att Finland även erbjuds att köpa två exemplar av det nya spaningsflygplanet Global Eye.

– Vi erbjuder en komplett luftförsvarslösning som svarar upp på det finska HX-programmets behov. Kombinationen av Global Eye, världens mest avancerade AEW&C-lösning, och Gripen E/F skulle stärka den finska försvarsmaktens operativa förmåga, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance, i en kommentar.

Finland tittar i sin pågående upphandling på stridsflygplan från fyra länder: Sverige (Gripen E), Storbritannien (Eurofighter), Frankrike (Rafale) och USA (F-35 och F-18). Ett beslut i frågan väntas under 2021. Nyhetsbyrån Reuters har tidigare uppskattat att en finländsk beställning av stridsflygplan är värd upp till 100 miljarder svenska kronor.

Global Eye premiärflög i mars förra året i Linköping. Det som främst skiljer Global Eye från Saabs tidigare spaningsflygplan är förmågan att samtidigt följa föremål i luften, på marken och till sjöss.

Förenade Arabemiraten har hittills beställt tre exemplar till en kostnad av 12,8 miljarder kronor.

Den nya Gripen-versionen har hittills beställts av Sverige och Brasilien.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa