– Vi märkte att något hänt vid 05.30-tiden på måndagen. Två får var döda och ytterligare sex var så pass skadade att vi tvingades avliva dem. Fåren som skadades tvingades lida något oerhört på grund av vargen, berättar Jerker Adolfsson, som drivit gården Högsäter, fyra kilometer norr om Ljungsbro i 20 år.
Sammanlagt har gården hand om 75 fårtackor. Den här tiden på året utökas beståndet rejält i och med alla lamm som har fötts. Med lammen inräknade rör det sig om cirka 200 djur.
– Blir det fler och fler vargar i Sverige så blir det till slut omöjligt att driva fårnäring. Det här var inte första gången vi drabbats av vargar. För tre–fyra år sedan tog en varg fyra får och för tio år sedan blev vi av med åtta får, säger Jerker Adolfsson.
Den senaste attacken skedde bara 20 meter från ladugården på Högsäter där det också finns boningshus i direkt närhet.
– Vargen som gjort det här är inte speciellt skygg. Nu har vi tagit in fåren i några dagar. Erfarenhetsmässigt vet vi att vargen gärna kommer tillbaka där den varit förut och dödat, säger Jerker Adolfsson.
Daniel Hellqvist är viltspårare på länsstyrelsen och har varit på Högsäter gård och besiktat de döda fåren. Det är också han som följt vargparet, en hane och en hona, som kom till Östergötland runt nyårsafton 2017.
– Jag kan inte med 100 procents säkerhet säga att det rör sig om just de vargarna, men det är det troliga. Det är inom deras revir och det har inte rapporterats om några andra vargar i närheten. De rör sig över ett stort område. Jag har spårat dem till Linköping, Norrköping, Finspång och Motala under de här ett och ett halvt åren, säger han.
Viltspåraren har tagit prover som skickats till Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, på Grimsö forskningsstation.
– Det är för att säkerställa att det verkligen rör sig om de här vargarna.
Vad händer om så är fallet?– Förmodligen ingenting om de inte fortsätter attackera djur. Fortsätter attackerna måste länsstyrelsen ta ställning till vad som ska hända. Djurhållare ska inte behöva vara rädda för att vargen ska ta deras djur.
Daniel Hellqvist anser att just de här vargarna hållit sig förhållandevis lugna under den ganska långa tid de befunnit sig i området.
– Ja, det har inte kommit in några fler rapporter om fårattacker. Det var en jakthund som blev attackerad, men den klarade sig utan fysiska skador.
Varghonan i det aktuella paret har löpt, vilket innebär att det snart kan födas valpar.
– De har med all säkerhet parat sig, men det är inte säkert att det blir valpar. Om det blir valpar, så föds de nu i maj, förklarar Daniel Hellqvist.