Event för unga kan komma tillbaka

Det blev upprördhet bland näringslivets representanter när kommunen ställde in arbetsmarknadsdagarna för åttondeklassare. Men arrangemanget kanske återinförs.

Här behövs det folk. Det är viktigt att ungdomar tidigt får kontakt med olika branscher och inspiration att frångå könsstereotypa yrkesval, tycker näringslivets företrädare.

Här behövs det folk. Det är viktigt att ungdomar tidigt får kontakt med olika branscher och inspiration att frångå könsstereotypa yrkesval, tycker näringslivets företrädare.

Foto: Axel ÷berg / SvD / TT

Linköping2019-04-10 15:23

Det fanns en förklaring till beslutet att ställa in årets arbetsmarknadsdagar, som är yrkesorientering för elever i årskurs åtta. Men näringslivets lokala och regionala företrädare, som skickade en protestskrivelse till kommunen, hoppas att beslutet återtas.

Under arbetsmarknadsdagarna har företrädare för olika branscher samlats i Missionskyrkan för att introducera åttorna för olika yrken och branscher inför kommande val av studier. Men nu har regeringen beslutat att alla åttor och nior måste genomföra tio dagars praktik. Kommunen strök arbetsmarknadsdagarna för att undervisningstiden inte räckte till.

Christel Horsak, skolchef för grundskolan i Linköpings kommun, håller med om att arbetsmarknadsdagarna är ett viktigt arrangemang.

– Det här handlar inte om att vi inte vill ha de där dagarna, säger Christel Horsak.

Företrädare för bland andra Svenskt Näringsliv, Teknikföretagen och Sveriges Byggindustrier, som skrev till kommunen, hoppas att dagarna ändå kan återinföras.

– Vi har en så stor kompetensbrist på arbetsmarknaden. Det är viktigt att alla branscher får möjlighet att informera ungdomar, säger Lena Lundström, regionchef för organisationen Maskinentreprenörerna i Östergötland.

Skolchef Christel Horsak säger att kommunen undersöker om det går, eller om informationsdagarna kan läggas i årskurs sju istället, då ingen praktik förekommer. Grundskolans rektorer diskuterar möjligheterna och bestämmer sig under våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!