Enorm butik redo att öppnas

600 meter bokhyllor, kläder i långa rader och möbler av alla dess slag. På onsdagen är det premiäröppning av Hjärta till hjärtas nya lokaler i Tornby.

25 juni 2015 16:54

På bara två veckor har en gemensam styrka på närmare 130 personer, bestående av anställda och volontärer, hjälpts åt att bygga upp den nya, 5 000 kvadratmeter stora second hand-butiken på Attorpsgatan i Linköping.

– Vi kommer att fortsätta utveckla butiken, helt färdiga blir vi nog först i höst, säger Anneli Cronstrand, butikschef.

Hjärta till hjärta är en ideell verksamhet som ger ekonomiskt och materiellt bistånd till främst östeuropeiska länder som Lettland, Bulgarien och Rumänien. Varje vecka körs lastbilar med kläder och saker till länder som behöver, allt detta tack vare de som engagerar sig och de som lämnar in gåvor.

– Det här bygger på folks generositet och vi har ett fantastiskt tillflöde, säger Anders Holmefur, direktor för butiken.

Bland de gåvor som lämnats in kan soffor i barockstil, spel med hästtema och glas från Kosta Boda nämnas. Bland de mer ovanliga gåvorna återfinns 600 meter bokhyllor som har skänkts från Linköpings universitet.

– Det är lika spännande varje gång man öppnar en kartong eller påse. Jag tycker fortfarande det efter alla år, säger Anneli Cronstrand.

Dagens premiär är av en blygsam art där ett band kommer att klippas och en pianist kommer att spela. Mer firande blir det i stället i höst.

– Nu har vi haft mycket fokus på att få klart butiken. I höst blir det mer klang och jubel, säger Anders Holmefur.

Satsningen med den nya lokalen diskuterades fram och tillbaka innan beslutet togs. Intresset för second hand är dock fortsatt stort och flytten blev av.

– Man tycker kanske att intresset borde dala, men vi märker inte av det. Det verkar ligga i mångas intresse att fynda, säger Anneli Cronstrand.

Efter den stora invigningen i höst kan ännu en milstolpe skymtas i den nära framtiden.

– Nästa år blir det 25 årsjubileum så det här är en etapp på vägen, säger Anders Holmefur.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cissi Säfström