Enklare för gamla att få hjälp

En enkel ansökan räckte för att ge Linköpingsborna rätt till insatser inom äldreomsorgen. Det kallas Linköpingsmodellen, ett arbetssätt som kommunen tvingades avsluta för något år sedan. Nu föreslår regeringen en regeländring.

Linköpingsmodellen. Det blir enklare för äldre att få de insatser de behöver.

Linköpingsmodellen. Det blir enklare för äldre att få de insatser de behöver.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2017-06-14 18:05

– En seger för Linköpings kommun men framför allt för de äldre, säger Mikael Sanfridson (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor i Linköping.

– Vi är mycket glada att regeringen har lyssnat på oss.

Inom äldreomsorgen i Linköping användes Linköpingsmodellen under flera år. Den innebär att den som vill ha hjälp i hemmet själv vänder sig till en godkänd utförare, istället för att en biståndshandläggare först måste ta beslut om insatserna.

– Den bygger på att vi vill ge de äldre rätt att själva bestämma och bedöma sina behov av hemtjänst, säger Mikael Sanfridsson.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, godkände inte det här arbetssättet utan hävdade att metoden inte är rättsäker. Beslut som ska fattas av en myndighet lämnas i Linköpingsmodellen över till en privat utförare och det strider mot lagen. Det slog också kammarrätten fast i en dom 2015, och därefter slog kommunen igen möjligheten att använda det förenklade arbetssätet. Linköping gick tillbaka till att göra en individuell biståndsbedömning i varje enskilt ärende och fick lägga 9 extra miljoner kronor i budgeten för att klara den utökade administrationen.

Nu föreslår alltså Socialdepartementet att reglerna i Socialtjänstlagen görs om så att de kommuner som vill kan bevilja insatser inom äldreomsorgen på ett enklare sätt. Linköpings kommun kan därmed, om förslaget går igenom, återuppta sitt arbetssätt.

– Vi kan göra precis det vi stridit för under lång tid, nämligen att styra och organisera äldreomsorgen på det sätt vi tycker är bäst för Linköpingsborna, säger Mikael Sanfridsson.

– Det här är en tillitsfråga. Vi politiker ska ha tillit till verksamheten som ska ha tillit till de äldre. De har själva kunskaper och erfarenheter nog för att bedöma vilka insatser de behöver, och vi har kunnat visa att de inte vill ha mer hjälp än de behöver. Det förenklade arbetssättet ger inga ökade kostnader.

Omkring 110 svenska kommuner har haft en förenklad biståndsbedömning, men 64 har avbrutit på grund av att lagstiftningen har varit oklar och för att IVO krävde det.

– Fler kommuner kommer nu att återinföra förenklingarna, säger Mikael Sanfridsson.

Om förslaget går igenom ska regeländringen slå igenom nästa sommar, men redan nu börjar Linköpings kommun förbereda för förändringarna.

Också omsorgsnämnden i Linköping har skrivit till social- och civildepartementet med önskan om åtgärder som ger möjlighet att erbjuda sociala stödinsatser utan biståndsprövning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om