Beskedet kom som en blixt från klar himmel. Utan något föregående möte mellan Ulrikaborna och kommunens företrädare. Nu befarar många att bussningen av eleverna är första steget mot en nedläggning av Ulrika skola.
LÄS MER: Svaret: "Skolan ska inte läggas ned"
Allt hänger ihop
– Allt hänger samman på en liten ort och det är skolan som bär upp bygden och står för framtidstron. Eleverna äter på servicehemmet som i sin tur köper maten i den lokala butiken. Har servicehuset råd att behålla sin kokerska när matgästerna minskar? Klarar sig butiken utan dem som kund? Det här är ett skört kretslopp, säger Magnus Annell.
Många unga barnfamiljer har under senare år flyttat till Ulrika. Orten har just nu 32 barn i åldern 0–5 år.
Besvikna nyinflyttade
– Klart vi är besvikna. Skolan var en stor anledning till att vi ville bosätta oss här, säger Jacob Svensson och Evelina Söderberg. Hade vi vetat detta kanske vi hade avstått från att flytta hit.
Ulrikaborna begriper inte hur kommunens tjänstemän resonerar.
– Det är klart utsagt att landsbygden ska prioriteras. De ger oss saker med ena handen, butiksstöd och ny brandstation. Men tar med den andra, skolan och alla följdverkningar det får, säger Anne-Britt Hult Wång. Vi har blivit totalt överkörda.
Lärare saknas
Anledningen till bussningen är att det i höst saknas en lärare för de 10 mellanstadiebarnen i årskurs 4–6, sedan den förra sagt upp sig.
– Rekryteringen har varit undermålig, anser Andreas Carlsson. Platsbanken och sociala medier räcker inte. Lärare i Ulrika borde vara en attraktiv tjänst.
Andra invändningar handlar om miljön, ekonomin och eleverna själva.
– En tioåring ska inte tillbringa tre timmar om dagen i en buss på snirkliga småvägar, varav en lång sträcka är grusväg. Tänk den vägen på vintern! säger Andreas Carlsson. Enligt våra beräkningar kostar bussningen 4 000 kronor per dag. Lägg därtill miljöaspekten.
Två av dem som enligt kommunens direktiv ska åka buss fem mil om dagen i höst är Prae Larsson och Annie Folkhe.
– Vi förstår ingenting. Här finns ju en skola som vi kan gå till!
Finns fem lärare
Ja, här finns en skola där lågstadieläraren nu blir helt ensam med 15 barn när de tio mellanstadiebarnen försvinner.
Men det finns något mer i Ulrika. Nämligen fem behöriga lärare, med ett förflutet på Ulrika skola, som erbjudit sig att rycka in tills en permanent lärare har anställts. Sammantaget besitter de en mycket bred kompetens. Två av dem, Ann-Christin och Lennart Flink, ryckte in redan i våras när situationen blev akut.
– Vi ställer gärna upp tills en permanent lärare hittas. Vi känner ju barnen redan, säger Ann-Christin.
Nej tack!
Men kommunen har tackat nej till det erbjudandet.
– Vi har fått veta att de inte ser någon hållbarhet i att satsa på pensionärer. Som om det skulle vara mer hållbarhet i att bussa barnen fem mil till och från Nykil, där det också saknas lärare, så att en vikarie förmodligen får sättas in, säger Åsa Folkhe.
– Om US kan ha läkare som passerat 80 år förstår vi inte varför Ulrika inte kan ha en lärare på 70, säger flera av alla dem som samlats för att träffa Corren på skolgården.
Många Ulrikabor tror att detta är första steget mot en nedläggning av skolan, men att ansvariga mörkar sina framtidsplaner.
– Frågan är ödesdiger. Det handlar om Ulrikas överlevnad, säger Anders Wång.
Pensionär, lärare och med ett förflutet i Ulrika skola.