Eleverna strejkar för klimatet

Under fredagen anordnades en global klimatmanifestation. I Linköping var det skolstrejk, tal och marsch genom staden som gällde. "Planeten är i era händer".

24 maj 2019 21:00

"Fridays for future" har växt lavinartat sedan Greta Thunberg började skolstrejka förra året. Under fredagen var det dags för en global klimatmanifestation där hundratals kommuner medverkade i hundratals länder. En av manifestationerna hölls i Linköping, människor samlades i S:t Larsparken för att lyssna på tal av bland annat biskop Martin Modéus och av högstadieeleverna Eira Hedlund och Ia Aanstoot.

– Våra liv är i era händer. Planeten är i era händer och det finns ingen annan, säger Ia Aanstoot från den provisoriska scenen i form av en parkbänk.

– Varför vill ni inte vakna, förändra eller ens lyssna? Det räcker inte att hälla ett glas vatten på en planet som brinner, säger Eira Hedlund.

Efter talen började folksamlingen marschera genom staden till Borggården. För Ia och Eira började dagen redan klockan 8 på fredagsmorgonen, med en skolstrejk utanför Linköpings stadshus.

– Vårt system går inte ihop med klimatet. Det behövs radikal förändring eller så blir det total kollaps, säger Ia.

Ia och Eira vill se stora förändringar. De vill att kommunen ska sluta subventionera, eller till och med stänga ner, Linköpings flygplats. De vill att all energiproduktion ska vara fossilfri. De vill att människor ska sluta äta kött och mejeriprodukter, och att engångsplast ska totalförbjudas.

– Vi har inte anpassat vårt levnadssätt, vår bekvämlighet, till klimatet. Jag hoppas att det blir konsekvensen av det arbete vi lägger ner nu, säger Eira Hedlund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jennifer Berg Eidebo

Ämnen du kan följa