I ett försök att lösa mordet på en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna på Åsgatan den 19 oktober 2004 har polisen i ett pilotprojekt vänt sig till amerikanska släktforskningssajter.
Dna-profilen från den okände gärningsmannen har ännu så länge analyserats av släktforskningsdatabasen Gedmatch – vilket gav en del träffar på profiler som uppvisar likheter med den unika profilen från dubbelmördaren, vilket Sveriges Radio var först med att rapportera.
Polisen väntar nu på att dubbelmördarens dna-profil även ska analyseras av Family Tree DNA, vilket är det företag som flest släktforskare från Skandinavien använder.
Kommissarie Jan Staaf är förundersökningsledare:
– Vi har dessvärre hamnat i ett slags vänteläge i USA. Vi har fått in vår profil i Gedmatch, men vi vill även få in profilen i Family Tree. Men där står vi i kö. Den amerikanska polisen har förtur.
Staaf säger att den släktforskare som polisen har anlitat har analyserat träffarna från Gedmatch och att det arbetet har fört utredningen framåt.
– Just nu ligger arbetet lite vilande. Vår släktforskare har inte mer material att arbeta med. Han har jobbat med de träffar som vi har fått från Gedmatch och det har gett oss en väldigt bra inriktning. Just nu kan jag inte avslöja vart det bär i väg. Men det är spännande att vi har kommit framåt.
Vad innebär det att ni har en inriktning?
– Vi har kommit längre genom det här arbetet och hoppas att vi till slut ska hitta lösningen.
Vad kan du säga om träffarna i Gedmatch?
– Vi har fått möjlighet att välja väg, kan man säga. Vi tror att det här är rätt väg att gå och att vi genom det här förfaringssättet ska nå fram till gärningsmannen.
Staaf säger att Gedmatch och Family Tree DNA är två databaser som harmonierar med varandra, vilket ökar sannolikheten för att dubbelmördaren ska kunna identifieras.
– Det är de två absolut största databaser som amerikansk polis har nyttjat sig av i sina framgångsrika ärenden.
Det är ännu oklart när dubbelmördarens dna-profil kommer att analyseras av Family Tree DNA.
– Vi har stött på genom våra kontakter. Vi får helt enkelt avvakta, säger Jan Staaf.
Efter en lagändring har polisen numera möjligheter att söka efter släktingar till en misstänkt brottsling – en så kallad familjesökning. Det kan helt enkelt röra sig om dna-profiler från släktingar till en gärningsman.