Detta handlar kollektivavtalet om

Den uppmärksammade blockaden av Ingeborgs bageri fortsätter. Företagets avsaknad av kollektivavtal handlar om mer än en lägre timlön för den anställde.

27 mars 2015 11:54

Många Linköpingsbor sympatihandlar på Ingeborgs bageri sedan Livsmedelsförbundets vakter i början av veckan började patrullera utanför entrén. När Corren besöker bageriet vid elvatiden på fredagen är allt bröd slut. Lena Persson, ombudsman på Livs som står vakt utanför Ingeborgs bageri, ser inte sympatiköpen som riktade mot facket. Hon vill åstadkomma en lösning.

– Vi är här och redo att diskutera när som helst. För vår medlem handlar kollektivavtalet inte alls enbart om rätten till timlön på 131 kronor, vilket är 17 kronor mer än dagens lön, säger Lena Persson.

Hon påpekar att Livs kollektivavtal också reglerar ob-ersättning och helgersättning, högre semesterersättning, försäkringar, möjlighet till deltidspension och arbetstidsförkortning som ger en extra semestervecka.

Är det rimligt att utsätta ett nytt litet företag för höga extrakostnader?

– Bageriet har funnits i ett halvår, så nytt är det alltså inte. Och vi har under hela den tiden försökt att få dem att diskutera saken. Vi är redo att göra vissa eftergifter men vi måste prata med varandra för att reda ut situationen innan det blir för sent, säger Gerald Lindberg, vice ordförande i Livsmedelsarbetareförbundet.

Blockaden har väckt heta känslor inte minst på Correns Facebooksida.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!