"Det här har blivit en prestigefråga"

Lars och Barbro Larsson övertalades att avsäga sig sitt arrende innan de skulle sälja sin kolonilott. Nu står det 80-åriga paret utan arrende. "Det är fruktansvärt illa skött", säger sonen Roger Larsson.

Arkivbild. Bilden föreställer inte området som artikeln handlar om.

Arkivbild. Bilden föreställer inte området som artikeln handlar om.

Foto: Mostphotos/Annahoj

Linköpings kommun2019-09-20 06:01

I 39 år har Roger Larssons föräldrar Barbro och Lars haft kolonilott i Valla. På grund av ålder och svår sjukdom valde de i somras att lägga ut kolonistugan till försäljning. Roger Larsson, som har fullmakt för sina föräldrar, fotade stugan och la ut den på Blocket. Två veckor senare kontaktade styrelsen i Linköpings Koloniträdgårdar Roger.

– De påstod att min far var tvungen att säga upp sitt arrendekontrakt innan försäljning, så att föreningen skulle kunna besiktiga kolonilotten, säger Roger Larsson.

Fadern ifrågasatte beslutet. Om stugan inte blev såld skulle han stå utan arrende vilket inte kändes bra. Enligt Roger försäkrade föreningen fadern om att det var lätt att skriva tillbaka arrendet om en försäljning skulle utebli.

– Efter att föreningen lovat det skrev min far på uppsägelsen. Jag tyckte det hela var väldigt märkligt.

Han har flera gånger försökt, både muntligt och skriftligt, att få föreningen att skriva tillbaka arrendet. Eftersom försäljningen har dragit ut på tiden har familjen valt att sälja i vår istället.

– Mina föräldrar står nu utan arrende och föreningen vägrar skriva tillbaka det. Mina föräldrar äger inte rätten att överlåta arrendet och enligt jordabalken ska de i princip forsla bort stugan från tomten.

Att föreningen inte vill skriva tillbaka arrendet tar Roger personligt. Han tror att besiktningen av kolonilotten, där föreningen anmärkte på saker som behövdes åtgärdas före försäljning, är anledningen till deras agerande. Roger ifrågasatte alla anmärkningar, med undantag från skärmtaket som han medger strider mot ordningsreglerna. 

– Efter att ha påtalat vad som faktiskt står i föreningens regler, visat dem mina föräldrars dispens för utökad boyta och pratat med jurister, så backade föreningen på resterande anmärkningar.

Roger tror inte att föreningen egentligen vill komma åt kolonistugan.

–  Jag är en nagel i ögat på dem. Det här har blivit en prestigefråga.

Han har själv bevittnat en annan arrendeöverlåtelse i föreningen. 

– Den kvinnan behövde inte säga upp sitt kontrakt innan försäljningen. Min far verkar vara den enda.

Roger har nu ansökt om medling i frågan hos Arrendenämnden. 

– Jag trodde att föreningen skulle backa när jag berättade det. Men icke. Jag undrar hur de tänker sig att det här ska lösas. Ska min far verkligen bli av med arrendet?

Karta: Valla koloniområde
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!