Rösterna i kommunvalet är ännu inte färdigräknade, men bedöms bli det under veckan. Alliansen, om man räknar med Liberalerna, har preliminärt fått 39 av 79 mandat, vilket är ett mandat från majoritet i fullmäktige. Moderaternas Niklas Borg vill ändå gå vidare med Alliansen (M+C+KD+L):

– Alliansen har majoritet i de stora nämnderna. Jag diskuterar med de borgerliga partierna och räknar med att vi kommer att komma ut med information i slutet av veckan. Jag bedömer att vi har chans att styra, säger Niklas Borg.

Koalition för Linköping (S+MP+L) behöver en partner till. Kommunalrådet Jakob Björneke (S) har S-gruppens uppdrag att diskutera en koalition där även Centerpartiet ingår.

Artikelbild

| Jakob Björneke (S) diskuterar samarbeten med Centerpartiet och Liberalerna i Linköping.

– Vi är fortfarande största parti. Vi ser det som en målsättning att försöka politiskt isolera SD så att de inte får en vågmästarställning i Linköping. Vi behöver samlas i den politiska mitten i Linköping och inte ha röster som tar extrema positioner, söker konfrontation och kortsiktiga politiska poänger som vi tycker att både SD och KD har gjort. Framför oss har vi stora och viktiga beslut kopplade till infrastruktur, skolor och idrottsanläggningar och simhallen. Vi behöver en samsyn där vi inte ändrar uppfattning vart fjärde år, säger Björneke.

Kristdemokraten Sara Skyttedals politiska sekreterare – Denise Cassel – säger att de vill vänta med att svara på våra frågor. I förra veckan sa Skyttedal att hennes önskan är ett alliansstyre.

Gruppledaren Gunnar Broman säger att styret tillsammans med S+MP har varit gynnsamt.

– Vi är ganska nöjda med hur vi har fått igenom vår politik. Inte minst i äldrenämnden har vi kunnat driva igenom mer än vad vi gjorde under våra år med Alliansen, säger Gunnar Broman, gruppledare i Liberalerna.

Artikelbild

| Lars Vikinge (C)

Kommer ni att fortsätta i den konstellationen om det blir möjligt?

– Det är vi öppna för. Vi öppnar för samarbeten åt båda hållen. Men det hänger mycket på hur Centerpartiet vill göra. Vi vill diskutera det här med Centern.

Artikelbild

| Gunnar Broman (L)

Miljöpartiets gruppledare, Rebecka Hovenberg, håller också dörren öppen för Alliansen men tycks föredra Koalition för Linköping:

– Vi har ju styrt tillsammans med S och L, och det har fungerat bra, säger Hovenberg.

Artikelbild

| Rebecka Hovenberg (MP)

Men nu skulle ni behöva en kompis till, kan MP samarbeta med Centerpartiet i koalition med S+L?

– Det tror jag. För Miljöpartiet finns det ju många klimat- och miljöfrågor som ligger nära Centerpartiet, svarar hon.

Artikelbild

| Niklas Borg (M)

Skulle ni kunna samarbeta med SD, eller i en koalition med Alliansen där KD ingår?

– Ett samarbete med SD är uteslutet, svarar Hovenberg. Med KD så ser det svårt ut med tanke på det hårda tonläge de har hållit. Men i kommunpolitik är man ofta beredd att samarbeta.

Artikelbild

| Jessica Eek (V)

Centerpartiets gruppledare Lars Vikinge (C) är tydlig med hur de tänker göra just nu:

– Så länge det är möjligt att styra med Alliansen så ska vi göra det, säger Vikinge.

Artikelbild

| Jonas Andersson (SD)

Det är inte helt klart om Vikinge blir kvar som gruppledare, sedan Muharrem Demirok missade en plats i riksdagen.

– Det är "Murre" som är vårt kommunalråd, säger Lars Vikinge luddigt.

Artikelbild

| Sara Skyttedal (KD)

Sverigedemokraterna verkar inte räkna med något samarbete. Däremot förbereder man sig för att ta plats i nämnderna.

– Vi är inte klara med vem som blir gruppledare efter mig. Det får en intern process avgöra, säger Jonas Andersson (SD).

Och Jessica Eek som är Vänsterpartiets gruppledare, säger att de inte har fått frågan om något samarbete.

– Vi är beredda att samarbeta med Socialdemokraterna. Men just nu är de upptagna med att prata med mittenpartierna, konstaterar Jessica Eek.