"Det är väldigt märkligt hanterat"

Christina Landoff var nomineringskommitténs förslag på nytt kommunalråd för Kristdemokraterna i Linköping. I sista stund valdes hon bort. Hon uttrycker en viss besvikelse över hanteringen.

20 augusti 2019 13:30

Förra veckan presenterades hon som det blivande kommunalrådet, men när styrelsen fattade sitt beslut på måndagskvällen valde de en annan.

– Den här vändningen hade jag inte väntat mig. Jag har varit noga med att förhöra mig och då fått tydliga svar om att man ville ha in ny kraft. Jag fick också höra att enigheten var stor, säger Christina Landoff.

Hon är kristdemokrat och politiskt engagerad i Mjölby kommun. Hon är delägare i Skänninge stadshotell och för att kunna bli kommunalråd i Linköping så skulle hon behöva flytta hit och minska sitt engagemang i hotellet.

– Det var visserligen en flytt på gång, vi har köpt ett hus. Och jag skulle lämna min andel i företaget till min kollega, det skulle göras i alla fall, men allt påskyndades ju av det här, säger hon.

Presskonferensen där hon presenterades som blivande kommunalråd var välbesökt – och inte heller efter att nyheten spridits hörde hon något.

– Hade jag fått minsta indikation på att det fanns någon inom Kristdemokraterna i Linköping som aspirerade på posten så hade jag inte tackat ja till nomineringen. Tvärtom sa de att jag borde förbereda mig på att tillträda mitt uppdrag den 2 september.

Är du besviken på Kristdemokraterna?

– Jag skulle ljuga om jag sa att allt detta är bra. Jag tycker att detta är väldigt märkligt hanterat.

Vad ska du göra nu?

– Jag vet inte, jag får fundera några dagar. Men när någon stänger en dörr så öppnas det snart ett fönster, det brukar alltid ordna sig

Det är ett relativt litet antal människor i Kristdemokraterna som avgjort denna fråga. Nomineringskommittén består av fyra personer. De intervjuade några personer innan de presenterade Christina Landoff. Den styrelse som sedan avgjorde frågan består av tolv personer.

Christina Landoffs namn var uppenbarligen inte förankrat för vid omröstningen röstade en majoritet på Denisé Cassel.

Ordföranden Magnus Engström vill inte berätta hur rösterna föll.

– Men jag som ordförande behövde inte använda min utslagsröst, det var en majoritet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Olsson

Ämnen du kan följa