Deras studentbanderoll stoppas

Avgångsklassen NA3B på Katedralskolan får inte sätta upp sin studentbanderoll på flaket. Den har stoppats i besiktningen av studentbanderoller som kommunen i år infört. De berörda eleverna tycker att beslutet går emot traditionerna.

25 maj 2015 12:43

Den banderoll som klassen målat är utformad som ett sjukintyg. Enligt några av eleverna i klassen är tanken bakom den att skoja med det faktum att frånvaron under trean varit högre än tidigare år. På banderollen har eleverna skrivit att orsaken till sjukanmälan är ”öl”. Det gick inte igenom besiktningen och banderollen stoppades.

– Det var tydligen inte okej att skriva ordet öl, men jag tycker att skolan kan ha lite högre i tak. Lite skämtsam stämning måste vi få ha, det är ju trots allt studenten, säger Fredrik Tegström, elev i NA3B.

Att banderoller som är rasistiska eller sexistiska ska stoppas tycker eleverna i klassen är bra, men att stoppa något för att det innehåller ordet ”öl” tycker de är att gå för långt. De blev förvånade att deras banderoll inte gick igenom. Enligt en av eleverna var klassen noga med att inte gå emot några regler eller kränka någon. Nu känner de att skolan går emot traditionerna.

– Vi känner att vi censureras och att våra traditioner motarbetas. De handlar inte bara om den här frågan utan också om att vi till exempel inte får ha någon nollning, säger Fredrik Tegström.

Katedralskolans rektor Britt-Marie Andersson tycker att det är tråkigt att eleverna känner sig motarbetade men att de inte kan tillåta traditioner som går emot värdegrunden.

– Vi har fått riktlinjer om att det inte får förekomma banderoller med förtryck eller alkoholbudskap. Något sådant skulle också gå emot skolans värdegrund, sådana traditioner kan vi inte ha och vi kan inte göra reklam för alkohol. Om de känner sig motarbetade så får de göra det, vi tänker på deras hälsa och framtid.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!