Deras hemliga rätt kan avgöra SM-finalen

Gymnasie-SM arrangeras av besöksnäringen i Sverige. Årskurs tre tävlar i grenarna hotell, turism, servering och kock. På Ljunkan övas det för fullt i köket.

Vika servetter är ett moment i dukningen men svårast i  serveringstävlingen är att tranchera kyckling och filea fisk framför en gäst.

Vika servetter är ett moment i dukningen men svårast i serveringstävlingen är att tranchera kyckling och filea fisk framför en gäst.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2019-02-20 17:00

Två Linköpingslag från Anders Ljungstedts gymnasium har tagit sig till finalen 22-23 mars via en uttagningstävling. I finalen ska de tävla mot fem andra lag i grenarna "kök" samt "servering"

För skolan är finalplatserna ett kvitto på att utbildningen fungerar. Det blir en krydda i vardagen enligt, Marie Persson Stopar, Restaurang och Livsmedelsprogrammet. 60 lag från hela Sverige hade skickat in bidrag men bara sex lag per gren når till finalen.

­­­– Vi ska tävla med en hemlig fiskrätt. Huvudråvaran är gös men resten är vårt val. Vi kommer att vara noga med att inte översteka fisken, det är det viktigaste av allt. Den får inte bli torr. Min egen favoritfisk är annars lax eller tonfisk faktiskt, säger kockfinalisten Binh Dang som ser fram emot pressen i tävlingsmomentet.

Att laga mat dagligen och servera är inte samma sak som att tävla. Det märks när finalisterna i servering tränar dukning.

– Dekantera vin och tranchera kyckling ingår i tävlingen. Dessutom ska vi filea fisk och duka bord för sex gäster som också ska serveras. Det är väldigt kul men känns nervöst samtidigt. Att minnas grunderna är viktigt, säger serveringsfinalisten Hanna Ramneskog.

Anders Ljungstedts utbildning tar upp både kök och servering och har en jämn könsfördelning. Dock är det fler tjejer än killar som är intresserade av servering.

– Den snedfördelningen är inget som vi uppmanar till. Våra elever får en utbildning som är både kök och servering, påpekar Marie Persson Stopar.

"Det är väldigt lätt att "köra över" fisk, det är en väldigt känslig råvara. Vår ska vara saftig" säger David Thedéen (tv)när kollegan Dang hämtar grönsakerna.
"Det är väldigt lätt att "köra över" fisk, det är en väldigt känslig råvara. Vår ska vara saftig" säger David Thedéen (tv)när kollegan Dang hämtar grönsakerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!